Üzleti tippek

32 milliárdos beruházás Kazincbarcikán

A gazdasági minisztérium közreműködésével 32 milliárd forint értékű beruházás valósul meg Magyarországon a Borsodchem és Linde együttműködésében. A magas technológiájú beruházással száz munkahelyet hoznak létre – írja a Népszabadság.

A két vállalat legkorszerűbb technológiájú ipari gázt előállító levegőbontó ipari berendezést készítene Magyarországon, amelynek próbagyártása még az idei évben elindul. Magyarország nem tud és nem is akar a legolcsóbban termelő ország lenni, nekünk a legjobb ár-értékarányt kell teljesítenünk az országok versenyében ahhoz, hogy tartósan Magyarországon maradjanak az ide érkezett befektetések – mondta Kóka János gazdasági miniszter.

Kóka János szerint most már nem az alacsony értékű gyártásokat és a kézi munkát igénylő termelést tudják Magyarországra hozni, hanem a magas hozzáadott értékű gyártást, technológiát, kutatást és fejlesztést igénylő tevékenységeket. Sajátosságként említette, hogy a magas hozzáadott értékű befektetéseket kevésbé kell támogatni. Míg egy feldolgozó- ipari gyártóberuházáshoz munkahelyenként nem ritkán 10-15 millió forintot kell felajánlani támogatásként, addig egy szolgáltató, informatikai beruházásnál 2-4 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik