Üzleti tippek

Akadálymentesítő adócsomag

Az alábbiakban az úgynevezett Akadálymentesítő adócsomag részleteit ismertetjük.

Egyszerűsödnek a bevallási kötelezettségek. Az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) módosítása következtében az általában rendkívül rövid előtársasági időszakról nem kell majd külön bevallást benyújtani. Az erre az időszakra vonatkozó bevallást a következő adómegállapítási időszak bevallási kötelezettségével egyidejűleg kell csupán teljesíteni.


Egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztráció is. Míg jelenleg a fejlesztési adókedvezmény igénybevétele a Pénzügyminisztériumhoz benyújtott kérelem alapján lehetséges, amely eljárás lassíthatja a beruházás megkezdését, a jövőben csak azokhoz a nagyberuházást tartalmazó fejlesztési programokhoz kell engedélyt kérni, amelyekhez az Európai Bizottság hozzájárulása szükséges. Ami a gyakorlatban a 100 millió euró feletti beruházásokat jelenti, akkor, ha az igényelt támogatás meghaladja a 100 millió eurós beruházási programhoz adható támogatást.


Iparűzési adó és illeték


A helyi iparűzési adóhoz kapcsolódó adóalap-csökkentés feltétele jelenleg az, hogy az adózónak az adóév utolsó napján ne legyen köztartozása, ám a köztartozás fogalma nemcsak adótartozást jelent, így ez egy nehezen értelmezhető és alkalmazható ez a rendelkezés. Az elfogadott javaslat szerint a jövőben köztartozás helyett az állami és önkormányzati adóhatóság felé fennálló köztartozás válna csupán kizáró okká.


Változik a helyi adótörvény. A módosítás az adóévről szóló bevallás benyújtására előírt határidőig hosszabbítja meg az adóévi egyszerűsített adóalap-megállapításról szóló bejelentés határidejét. Ez a már vonatkozik a 2005-ös adóévre is.
Az illetéktörvény is változik; jelenleg ugyanis jogbizonytalanságot jelent, hogy az elismert munkavállalói értékpapír-juttatási program keretében juttatott értékpapír és a dolgozói részvény program keretében juttatott értékpapír után kell-e ajándékozási illetéket fizetni.


Magánszemélyek számára egyszerűsítenék az illetékszabályokat. A lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak a megszerzéséhez kapcsolódó feltételes illetékmentesség igazolási rendjét úgy egyszerűsítik, hogy 4 év elteltével az illetékhivatal megkeresné az illetékes építésügyi hatóságot annak érdekében, hogy igazolja, a lakóházra a használatbavételi engedély kiadása megtörtént-e. Így nem az ügyfélnek kellene az igazolást bemutatni, hanem azt helyette – hivatalból – az illetékhivatal kérné meg.


Továbbá, mivel az illetéktörvény jelenleg csak a családi gazdálkodó számára biztosítja a termőföld illetékmentes megvásárlását, a tárca azt javasolja, hogy az illetékmentességet a regisztrált mezőgazdasági termelőknek is biztosítsák.


Vállalkozói járulék


Egy módosítással egyértelművé tették a foglalkoztatási törvény keretében szabályozott vállalkozói járulékfizetésre kötelezettek körét és a többes jogviszony kezelését. Változik a társas vállalkozók kötelezettségére vonatkozó szabályozás, azaz a társas vállalkozás végezné a jövőben a kötelezettség megállapítását, levonását, befizetését és bevallását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik