Üzleti tippek

Túlkínálat a lakáspiacon

Stagnáló lakáspiac – erőteljes túlkínálat. A lakáshitelezésben történt változások miatt egyharmaddal kevesebben tervezik, hogy új otthont vásárolnak és a használt lakások piaca is áll. Ugyanakkor a beruházók nem álltak le az építésekkel. A GKI Gazdaságkutató Intézet a 3. negyedéves helyzetről tájékoztatta az újságírókat.

A lakáspiac áll, a kereslet az államilag támogatott hiteleket érintő tavalyi intézkedések nyomán még mindig nem tért magához, a beruházók viszont még építkeznek, ezért egyre inkább az erős túlkínálat a jellemző – ismertette a GKI Gazdaságkutató Rt. harmadik negyedéves felmérését Akar László vezérigazgató.

Mint mondta, az épülő új lakások száma idén megközelíti a tavalyi 35 ezres szintet. A szakma éppen emiatt számít a piac tisztulására. Az ingatlanszektor ugyanis elérkezett a nyugat-európai állapothoz, amikor már nem lehet akármit akármennyiért eladni.

A lakosság a kutatóintézet szerint egyre kevésbé gondolkodik lakásfelújításban, vagy vásárlásban, így aztán – az építési telkeket kivéve – minden ingatlan típus ára infláció alatt nő jövőre. A használt lakásoké pedig szinte egyáltalán nem, használt lakásból ugyanis még nagyobb a túlkínálat, mint újból.

A használt lakások piacának lassúságát ráadásul az is segíti, hogy az emberek az elmúlt évek fellendülése után nem hajlandóak beletörődni, hogy használt lakásuk nem ér annyit, amennyit kapni szeretnének érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik