Üzleti tippek

Kötelezőváltás: utolsó esély

December 1-jén lejár a kötelező biztosítások felmondási határideje, az ezt követően kötött új gfb-szerződések esetén elvész az addigi bonus-fokozat. Szerdán már személyesen kell eljuttatni a felmondó nyilatkozatot az illetékes biztosítóhoz.

A kötelező gépjármű felelősség biztosítások felmondására vonatkozó rendelet értelmében már csak a szerdai nap áll azon autósok rendelkezésére, akik “büntetlenül” szeretnének biztosítót váltani és így olcsóbb szolgáltatáshoz jutni.

Az egy hónapos határidő december 1-jén jár le, ám ezen a napon már csak személyesen lehet ügyet intézni. Az internetes alkuszcégek portálján továbbra is el lehet indítani a jövő évre vonatkozó új biztosítási szerződést (erre az év végéig bezárólag bármikor lehetőség van), a jelenlegi felmondását azonban már ezek a közvetítők sem vállalják. A felmondást ugyanis hivatalos levélben postán vagy személyesen kell megtenni, az előbbire viszont már nincs elég idő. A faxon beküldött felmondóleveleket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete állásfoglalása szerint nem fogadhatják el a biztosító társaságok.

Biztosítóváltás esetén a 2004-re érvényes szerződések szabályos felmondására azért van szükség, hogy a meglévő bonus-malus fokozat ne vesszen el. A korábbi évekkel ellentétben a szakszerűtlen felmondás idén nem az alapkategóriába (A0) való visszasorolást vonja maga után, hanem a legrosszabb M4-es besorolást, vagyis a legdrágább díjat eredményezi a szerződő számára.

Nem végleges információk alapján egyébként elmaradt az erre az évre várt nagy biztosítóváltási roham: az előzetesen kalkulált egymillió átigazoló helyett valószínűsíthetően a tavalyival nagyjából megegyező számú, néhány százezer autós “kelt útra” a rendelkezésükre álló egy hónapban. Biztosítók és alkuszok véleménye szerint leginkább a szabálytalanságok sokasága, valamint a további visszaéléseket kiküszöbölő felügyeleti intézkedések vetették vissza a szerződők lelkesedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik