Üzleti tippek

Várakozások az ingatlanpiacon

Az Ecostat ingatlanbarométer indexe az idén a harmadik negyedévében az előző negyedévi 50,5 százalékról 51,5 százalékra nőtt, ami elsősorban az ingatlan-beruházás és forgalmazás, valamint a felújítások lakossági optimista megítélésének köszönhető – áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet összesítésében.

A hazai lakáspiac telítettsége fokozódott, az értékesítési idők egyre hosszabbak, mind az új építésű, mind a használt lakások körében – állapítják meg.

Felmérésük szerint a múlt évi költségvetés hiányának csökkentésére hozott intézkedések a lakáshitelezési rendszert is érintették. A befektetői aggodalmak igazolódtak, csökkent az új lakások iránti kereslet és jelentkeznek a használt lakások értékesítési nehézségei is. Az új építésű lakások négyzetméter árai mérséklődő ütemben nőnek, és fokozódik az új építésű lakások kínálata. A harmadik negyedévében a lakosság és a TOP-100 nagyvállalatok konjunktúra-indexe növekedett a legjobban, 8,8, illetve 4,1 százalékponttal. A lakosság optimistán ítéli meg az ingatlanforgalmat, és csökkenő építési- és munkaerő-költséget várnak a következő időszakra.

A nagyvállalatok körében végzett felmérések ahhoz mérten mutatnak pozitív eredményt, hogy az előző negyedévben igen pesszimistán ítélték meg az ingatlanpiacot, s ezt most kismértékben korrigálták. Az Ecostat felmérése szerint az ingatlan-beruházó és ingatlan-forgalmazó cégek a kereslet stagnálásával, illetve visszaesésével számolnak. Csökkenő beruházási és épület-felújítási lehetőséget jeleztek az önkormányzatok is. Kismértékű ingatlanfejlesztést terveznek a kis- és középvállalatok, valamint a TOP-100 nagyvállalatok.

Az ingatlan-beruházó és forgalmazó cégek szerint valamivel kevesebb ingatlanépítés és ingatlanforgalom várható a következő fél évben, és csökken a bérelt ingatlanok mennyisége is. Az ingatlan-beruházó vállalkozások konjunktúra-indexe 2,2, az ingatlan-forgalmazó cégeké 3,7 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévben mért értékeknél. A következő hat hónapra legalacsonyabb árnövekedést a TOP-100 nagyvállalatok, a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok prognosztizáltak. Legmagasabb áremelkedést az ingatlan-beruházók, a lakosság és az ingatlan-forgalmazók várnak.

Az alacsony áremelkedést prognosztizáló TOP-100 nagyvállalatok szerint az építési telkek 7,5 százalékkal lesznek drágábbak a következő fél évben, míg az önkormányzatok szerint csak 4,2 százalékkal fognak emelkedni a telekárak. A beruházók, forgalmazók és a lakosság egyöntetű véleménye az, hogy az építési telkek árnövekedése meghaladja az előre jelzett 6,9 százalékos éves infláció mértékét, a drágulás mértéke meghaladhatja a 10 százalékot. A vállalkozások és a lakosság az év mindhárom negyedévében az építőanyag, illetve a telekárak növekedését rangsorolják a legmagasabbra, vélekedésük szerint ennél alacsonyabb ütemben nőnek a munkaerő-költségek, illetve a tervezési díjak.

Az eladási árak tekintetében a kész épületek, építmények csoportjában legjobban, 13,2 százalékkal az új ipari építmények, az “A” és a “B” kategóriás irodák 11,9, illetve 10,8 százalékkal és az új kereskedelmi építmények nőnek a legjobban. A piaci szereplők szerint legkevésbé 7,7 illetve 8,2 százalékkal a használt ipari építmények és a használt lakóépületek árai emelkednek majd. A kínálati ár növekedésére számítók az előző negyedévivel egyezően 7,7-13,2 százalékos átlagos mértéket prognosztizálnak.

A bérleti díjak változására vonatkozó prognózist összességében egyensúly jellemzi, a piaci szereplők átlagosan 8-11 százalékos bérleti díj növekedést várnak, amely gyakorlatilag azonos az előző negyedévi felmérés eredményével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik