Üzleti tippek

Eddig 51 ezren kaptak területalapú agrártámogatást

Brüsszel az idén összesen mintegy 300 millió euró, azaz több mint 73 milliárd forintnyi területalapú támogatást fizet ki a magyar gazdálkodóknak.

A termelőknek ehhez semmilyen speciális teendőt nem kell elvégezniük, pusztán egy bankszámla kell, amit be kell jelenteni a kifizető hivatal regiszterébe – közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Az uniós támogatásokkal élni szándékozó, mintegy 210 ezer gazdálkodó közül csak tizennégyezernek nem volt bankszámlája. A termelők egyelőre nyolcvan százalék előleget kaptak, mert eredetileg december volt a kifizetés határideje, ezt azonban az új tagoknak adott könnyítések miatt előrehozták októberre.

Brüsszel az idén összesen mintegy 300 millió euró,
azaz több mint 73 milliárd forintnak megfelelő összegű területalapú támogatást fizet ki a magyar gazdálkodóknak. Hazánkban a teljes támogatható terület 4,355 millió hektár, így nálunk az uniós támogatás elosztása után egy-egy hektárra 70,22 euró, azaz több mint 17 ezer forint jut.

Ehhez még hozzájön mintegy 20 ezer forint hektáronkénti nemzeti kiegészítés is, amire azért van szükség, mert az új tagállamok termelői – a csatlakozási szerződés feltételei értelmében – egy átmeneti időszakban csak a nekik elvben járó teljes agrártámogatások egy részét kapják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik