Üzleti tippek

Nincs egyezség a minimálbérről

Nem sikerült megegyezni a szerda éjjelig tartó egyeztetésen sem az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a jövő évre kötelező minimálbérről, pedig csak 500 forintnyi közeledés kellett volna az eredményhez.

több hónapja tartó tárgyalás szerdai hetedik fordulóján közeledtek az álláspontok. A jelenlegi 53 ezer forintos minimálbért szerdán már 57 ezer forintra emelte volna a munkáltatói oldal, viszont a szakszervezetek nem engedtek az 57 500 forintból.

A szakszervezetek kezdetben a létminimumnak megfelelő 62 ezer forintos minimálbért követeltek, a munkaadói érdekképviseletek viszont azt indokolták, hogy az 55 ezer 400 forintnál nem tudnak magasabb minimálbért vállalni jövőre. Ezeket az értékeket közelítették kölcsönös érveléssel és kompromisszumokkal szerdáig. A kormányzati oldal már kezdetben kijelentette, hogy a szociális partnerek minimálbér-emelésre vonatkozó egyezményét.

Problémát jelent, hogy az adótörvényekről folytatott parlamenti szavazás miatt a minimálbér emeléséről már szerdán meg kellett volna állapodniuk az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a szociális partnereknek. A szerdai tárgyaláson szó volt a jövő évre országosan ajánlandó keresetemelési mértékekről is. Ebben is csaknem megegyezésig jutottak a partnerek. A szakszervezetek bruttó 6,5 százalékos keresetemelést kívántak ajánlani az ágazati és vállalati bértárgyalásokhoz. A munkaadói oldal sávos formában 5,5-6,5 százalékot, ezt a kormányzati oldali is elfogadhatónak tartotta.

A szakszervezetek ugyanakkor garanciákat kértek arra, hogy a munkáltatók nem bújnak ki a normarendezéssel a minimálbér kifizetése alól, illetve ha év közben az infláció a tervezettnél magasabb, ezt a béremelések is kövessék. E garanciák mibenlétéről a jövő heti plenáris ülést megelőzően szakértői tárgyaláson egyeztet majd a munkavállalói, munkaadói és kormányzati oldal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik