Üzleti tippek

Eddig 11 milliárd forint SAPARD-támogatást fizettek ki

A szeptember végi zárásig csaknem 9 ezer pályázat érkezett a SAPARD-programra, eddig több mint 11 milliárd forint támogatást fizettek ki mezőgazdaság- és vidékfejélesztési célokra. A SAPARD lezárása után hasonló célokra az AVOP programban lehet pályázni.

A szeptember 30-án lezárult SAPARD-programra 8 827 pályázat érkezett, 2 761 finanszírozási szerződést kötöttek meg ezek alapján – mondta Tóthné Pásztor Zsuzsa, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vidékfejlesztési igazgatója.

A SAPARD-programra összesen 54 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre, amelyet további több mint 10 milliárd forinttal egészített ki a kormány a nagy érdeklődés miatt. Így összesen 65,5 milliárd forint használható fel mezőgazdaság- és vidékfejlesztési célra. Eddig összesen valamivel több mint 11 milliárd forintot fizettek ki a pályázóknak támogatásként – tette hozzá az igazgató.

A négyéves programra Magyarország az EU-tól évente 38 millió eurót kap, ami mintegy 10 milliárd forintnak felel meg. Ehhez jön még évenként a magyar költségvetésből a társfinanszírozás összege, mintegy 3 milliárd forint. Így az árfolyamváltozásokat is figyelembe véve a SAPARD összes forrása mintegy 54 milliárd forintot tesz ki.

A kormány lehetővé tette, hogy a Nemzeti vidékfejlesztési terv garanciaterhére további 5,9 milliárd forintot lehessen igénybe venni erre a célra. Emellett az EU megengedi e forrás 10 százalékos túllépését, ami további 6 milliárd forinttal növeli meg a forráskeretet. Így vehető igénybe a 65,5 milliárd forint a SAPARD-finanszírozás céljaira.

A SAPARD-ból elsősorban a mezőgazdasági beruházásokat lehetett finanszírozni, továbbá igénybe lehetett venni támogatást a vidéki infrastruktúra fejlesztésére, a halászati termékek feldolgozásának támogatására, továbbá a falufejlesztésre és az alternatív jövedelemszerzés bővítésére is.

A beérkezett több mint nyolcezer pályázat projektértéke meghaladta a 416 milliárd forintot, amelyből a támogatási igény 217 milliárd forintot tett ki. Az MVH vidékfejlesztési igazgatója úgy becsülte, hogy a 65,5 milliárd forintos támogatás mintegy 130-140 milliárd forintos fejlesztés finanszírozásához lesz elegendő.

A SAPARD-program lezárultával az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Programból (AVOP) nyújtható a mezőgazdasági és vidékfejlesztési elképzelésekhez támogatás. Az AVOP keretében az elkövetkező három évben, azaz 2004-2006 között összesen 105 milliárd forint forrás köthető le. Ebből az összegből az idén mintegy 24,5 milliárd forint használható fel, jövőre 35 milliárd forint, míg 2006-ban 45,4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az AVOP programmal finanszírozható célok hasonlóak a SAPARD-éhoz.

Tóthné Pásztor Zsuzsa külön kitért arra, hogy nagy volt az érdeklődés a mezőgazdasági gépberuházások iránt, az eddig beérkezett valamivel több mint 2 500 pályázatból több mint 1 200 e célt kívánta megvalósítani. Ezért forráshiány miatt ezt a pályázatot várhatóan november 5-én fel is kell függeszteni. Ugyancsak forráshiány, azaz a nagy érdeklődés miatt már felfüggesztették a falufejlesztésre szóló pályázatok kiírását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik