Üzleti tippek

Befejeződött a Sapard-pályázatok értékelése

Korábban attól tartottak, hogy a gazdálkodók nem tudják kihasználni a rendelkezésre álló több mint 65 milliárd forintos keretet, mostanra kiderült, hogy a pályázatok több mint felét forráshiány miatt kellett elutasítani.

A pályázatok némi átalakítás után más helyre újra benyújthatók. “Nagyon sajnálom, hogy sok jó pályázatot kellett visszautasítanunk, most már mindannyian tudjuk, hogy sok pályázat érkezett be, 8 ezer 827 darab” – mondta Pásztor Zsuzsanna, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Sapard ügyekért felelős igazgatója. Több mint 2 ezer 600 darab szerződés született. Amit hiányosságok miatt kellett elutasítani – rossz volt a pályázat, nem előírás szerint nyújtotta be a cég – az 1700 darab volt, és forráshiány miatt csaknem 4 ezer 500 pályázatot kellett visszautasítani.
Az Európai Unió által akkreditált Sapard eljárásrend nem teszi azt lehetővé, hogy a jó, ám forráshiány miatt elutasított pályázatokat automatikusan átirányítsák az AVOP-ra. Az AVOP-nak is teljesen más az eljárásrendje, mint a Sapard-nak volt. Tehát a pályázóknak át kell dolgozniuk a pályázatokat az AVOP eljárásrendjének megfelelően.

Az elfogadott Sapard pályázatokra a pénz csak később érlezik, mivel az Európai Unióban utófinanszírozási rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az elkészült projektek után megfelelő dokumentumok, igazolásával és befogadásával tudjuk a pénzeket kifizetni. Ebben az évben körülbelül 13 milliárd forintot fizetnek ki, de természetesen úgy, ahogy a projektek elkészülnek.

2006 év végéig folyamatosan történik meg a nyertes pályázatok és az elkészült projektek ellenértékének a kifizetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik