Üzleti tippek

A kormány kezdeményezi a napi standolás eltörlését

A kormány eltörölné a napi standolást, erről módosító törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlés augusztus 27-i rendkívüli ülésére – közölte Pál Béla, a gazdasági tárca turizmusért felelős politikai államtitkára kedden az MTI-vel.

Hozzátette: amennyiben a parlament a rendkívüli ülésen megszavazza a módosítást, az a törvény kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.
Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert a végrehajtás során számos gyakorlati probléma merült fel. A vendéglátóhelyek napi nyilvántartás-vezetési, standolási kötelezettségének bevezetését nem előzte meg széles körű, minden részletre kiterjedő egyeztetés.

A kötelező napi standolásról szóló jogszabály augusztus elsején lépett hatályba. A napi nyilvántartás-vezetési kötelezettség célja az volt, hogy csökkenjen a borhamisítás. A javaslat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény azon részét is módosítja majd, amelynek értelmében a vendéglátóhelyek eladóterében italfajtánként mindössze egy-egy bontott palackot lehet tartani.

Pál Béla elmondta: a javaslat szerint ezt úgy módosítanák, hogy a vendéglátóipari üzlet és a kereskedelmi szálláshely üzlethelyisége eladóterének kiszolgálásra szolgáló részében az egy liter alatti kiszerelésű alkoholtermékből és borból választékonként legfeljebb öt-öt, az egy literes és annál nagyobbak esetében pedig választékonként maximum egy-egy bontott palackot, kannát lehet tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik