Üzleti tippek

Draskovics elképzelhetőnek tartja a 2005-ös adócsökkentést

Az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága 15 igen és 13 nem ellenében támogatta Draskovics Tibor pénzügyminiszteri kinevezését. A szocialista képviselők egyetértettek a jelölt elképzeléseivel az államháztartási hiány visszafogására, a tervezett megtakarításokkal, illetve Draskovics hosszú távú reformelképzeléseivel. Varga Mihály a bizottság fideszes elnöke nem ért egyet a jelölt helyzetértékelésével, de pozitívumnak tartja, hogy készségesen válaszolt a kérdésekre. Draskovics Tibor a többi közt arról beszélt, hogy akár már 2005-ben jelentős adócsökkentés képzelhető el.

A kijelölt pénzügyminiszter szerint összességében 180-185 milliárd forint megtakarítást tud elérni a kormány a költségvetési egyensúlyhiány azonnali kezelésére. Draskovics Tibor a parlament költségvetési bizottságában elmondta, ez a korábban már zárolt 35 milliárd forintból, a nettó 120 milliárdból és annak adóvonzatából tevődik össze. Kijelentette, hogy az elmúlt félévben javultak a hazai gazdaság növekedési mutatói, bővült az export és a beruházások volumene. Szerinte most olcsóbb, hatékonyabb államra van szükség.

Nemcsak a kiadások szaladtak el, hanem a bevételek is elmaradtak – indokolta a kijelölt pénzügyminiszter a tervezettnél nagyobb költségvetési hiányt parlamenti bizottsági meghallgatásán.

Az új reális tervezett hiányszámok megvannak. Megtörtént a fordulat a kormány politikájában és az elmúlt félév export beruházási és növekedési számai is javulást mutatnak – jelentette ki Draskovics Tibor a kinevezését megelőző bizottsági meghallgatáson. A 2003-as magas hiány nemcsak a magas kiadásoknak, inkább az elmaradt bevételeknek köszönhető, és ennek okait még nem sikerült feldolgozni – mondta az Országgyűlés költségvetési bizottsága előtt.

A leendő pénzügyminiszter utalt arra, hogy a folyó fizetési mérleg hiányának megugrása a lakossági megtakarítások visszaesésében keresendő, és ezt a gazdasági realitásoktól elrugaszkodó lakáshitel-támogatási rendszer okozta. A leendő pénzügyminiszter szerint az új, 4,6 százalékos államháztartási hiány tartható, ha végbemegy a 120 milliárdos kormányzati rezsicsökkentés, amelynek nettó megnevezését úgy kell értelmezni, hogy a takarékosság bevételkieséssel is jár, így a tavaly zárolt 35 milliárddal együtt körülbelül 180-185 milliárd forinttal javulhat az államháztartás mérlege.

Draskovics Tibor igazságtalannak tartja, hogy a piaccal ellentétben a mindannyiunk által fizetett közszolgáltatásoknál nincs verseny, így nincs teljesítménykényszer. A minőséget kell tehát javítani amellett, hogy idén csökkenteni kell az állami feladatokat, az intézmények számát, és csökkenteni kell az újraelosztás mértékét is, és ezzel párhuzamosan egyszerűbb adórendszert kell kialakítani, hogy 2005-ben, és 2006-ban már az euró bevezetéséért dolgozhassunk – mondta Draskovics Tibor, aki ugyanakkor elismerte, hogy a hiánycsökkentés mellé csak jövőre számíthatunk újra az infláció csökkenésére is.

A kijelölt pénzügyminiszter egyébként akár már 2005-ben jelentős adócsökkentést tud elképzelni. Draskovics Tibor, az országgyűlés költségvetési bizottsága előtt azt mondta, hogy független szakértőkből álló bizottság dolgozza majd ki az adóreformot.

Beszélt arról is, hogy az idén 6 százalékos inflációra számít, de a pénzromlás üteme csak az év közepéig emelkedik. A jelölt parlamenti meghallgatására készített pénzügyminisztériumi anyagban az olvasható, hogy a magyar gazdaság az idén legfeljebb 3 és fél százalékkal nő, a lakossági fogyasztás 1-2 százalékkal emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik