Üzleti tippek

Luxus minden szinten

Csak pénztárca kérdése, hogy ki hol tölti a Szilvesztert: az utazási irodák kínálata rendkívül széles, legyen szó hazai vagy külföldi pihenésről luxusból sehol sincs hiány.

Dél-Afrika, Maldív szigetek, Dominika, Zanzibár, Kenya, India Mauricius, Új Zéland, Tahiti és Kuba – e felsorolás csak töredéke annak, amit kínálnak a hazai utazási irodák a hideg, barátságtalan hónapokban – így a karácsonyi ünnepekben és szilveszterkor is – az egzotikus, meleg vidékre, különlegességre vágyóknak. Hasonlóan gazdag a programválaszték és luxusban sincs hiány. Igaz, az ár is ennek megfelelő, hiszen egy-egy ilyen üdülés-körutazás ára személyenként több százezer, nem ritkán közel egy millió forint is lehet.

Az idei télen is bőséges kínálattal jelentek meg a hazai utazásszervezők a piacon, s igen gazdag a karácsonyi, szilveszteri kínálat. Ezek között van a korábbi években megszokott pihenés kellemes, tavaszi klímában, Marokkóban, Tunéziában vagy éppen Egyiptomban. Ám aki igazi nyári melegre vágyik, annak keletre vagy nyugatra indulva, de jóval távolabbra, az Egyenlítő környékére kell utaznia.

Két gyögyszem az Indiai óceánról

Talán érdemes mindjárt az Indiai óceán két gyöngyszemének kínálatát áttekinteni, hiszen mind a Maldív szigetek, mind Maurícius felejthetetlen élményt jelent akár karácsonykor, akár szilveszterkor, de akár más hűvösebb hónapban is pihenhetünk ott. A Maldív szigeteken – ahol a víz hőmérséklete egész évben 27 fok körüli, a levegő pedig 30 fok tájékán mozog egész évben – 200-at népesítettek be az őslakók és emellett még 87 kis szigetecske fogadja a turistákat. Itt csak szálloda és a vendégeket kiszolgáló létesítmények vannak. A különböző méretű szigetecskéken – amelyek között van például 900 méter hosszú és 200 méter széles is – jellemzőek a tengerparti és a vízre épített bungalók, amelyek tulajdonképpen egy trópusi kertben találhatók. Az ötcsillagos kategóriában ezek a hotelek már minden luxus igényt kielégítenek. A fehér apró szemű homokos tengerpartot sekély, ám kristálytiszta vizű lagúna övezi igen gazdag vízi világgal, így itt a legkézenfekvőbb időtöltés a búvárkodás. E páratlan természeti adottságot kihasználva a búváriskolák igen nagy kínálatából lehet választani, s ugyancsak gazdag a vízi sportok űzésének lehetősége is. Persze, aki szeret ismerkedni a környezettel – s ebben a miliőben érdemes – annak erre is van lehetősége, ugyanis a szigetecskék között hajójárat közlekedik, de lehet bérelni is hajót.

Mauríciust gyakran emlegetik az Indiai óceán gyöngyszemének, ami nem véletlen. A trópusi környezet már önmagában is felejthetetlen élményt jelent az északról érkezőnek, ám ha ehhez még franciás ételeket szolgálnak fel az óceán partján álló vendéglőben és közben indiai zene szól, akkor lesz igazi a szigetet jellemző hangulat. Mauríciuson egyébként érdemes arany- és gyémánt ékszereket is vásárolni, hiszen ezek minősége kitűnő és ehhez viszonyítva áruk is reális.

Az izgalmat kedvelőknek: Kenya

Aki úgy véli, számára a kellemes meleg, a tengerparti ellazulás, a több-kevesebb sportolás, a varázslatos trópusi táj helyett kell némi izgalom és sok különleges látnivaló, az is talál magának a kínálatban. Kenya ugyan már több éve szerepel a hazai utazási irodák ajánlatai között, de azt hiszem, aki egyszer már ellátogatott ebbe a kelet-afrikai országba, az előbb-utóbb visszatér oda. Kenya kellemes felhőtlen pihenést is kínál Mombasa környékén az üdülni vágyóknak, ahol luxus, ötcsillagos klub-hotelek közül lehet választani. Ám ebben az országban az igazi látnivaló a szafari és a vadászat. Ám ez utóbbit – az állatfajták védelme érdekében – igen szigorú szabályok korlátozzák. Aki az igazi Kenyát látni akarja, annak mindenképpen a vadonban kell töltenie egy-két éjszakát egy bungalóban, ahol hajnalban már indulnak a vendégek az ébredező vadon állatait megnézni. Aki még ennél is tovább merészkedik, annak pedig egy igazi camp-ben kell eltölteni néhány éjszakát. Itt kétszemélyes, „fürdőszobával” kibővített sátorba – amelyet fatető véd a trópusi esőtől – fogadják a vendégeket. A fürdőszoba, amolyan vadonbeli helyiség, amelynek tetőn lévő vizes tartályát – reggel és este feltölti a személyzet. A bevezető cső persze nem szigetelt, ám a vendéglátók érkezéskor mindenkit megnyugtatnak: a majmok nem tudnak bemenni a kisebb, de inkább nagyobb réseken a sátorba. S a vadonban az se okozzon meglepetést senkinek, ha hajnalban az oroszlán hangjára ébred, aki éppen reggeli áldozatát keresi. A vadállat mély, öblös hangja ugyan riadalmat kelt, ám félni nem kell, hiszen a 10-15 sátorból álló tábort éjjel-nappal fegyveres őrök védik, ugyanis a vadonban az állatok mozgását nem akadályozzák semmiféle kerítéssel. Így a vadak keresztül kasul járják be a tábort. Így a házirendet jó betartani, azaz sötétedés után nem szabad a sátorból egyedül kilépni. A táborban mozogni – elmenni az étterembe, a közös tábortűzhöz, a vadleshez – csak fegyveres kísérővel ajánlott, akit a sötétben zseblámpa villogásával kell hívni. Azért érdemes a vendégnek minden bátorságát összeszedni és oda kísértetni magát a közös tábortűzhöz – amely körül láthatatlanul, de ott vannak a fegyveres őrök -, amely mögött – s ez jellemző minden camp-re – kialakítanak egy tavat. Ez nem véletlen, hiszen szürkület táján az állatok megtalálják a vizet, jönnek inni. Így a messziről jött vendég 8-10-15 méter távolságból figyelheti – kellemes italt kortyolgatva a tábortűz mellett – a vadon állatait, a zebrát, a zsiráfot, a majmokat, az orrszarvút.

Dél-Afrika és Zanzibár a különlegességet kedvelőknek

Hasonló élményben lehet része annak, aki Dél-Afrikába látogat, ahol ezt még olyan élmények egészítik ki, mint a fókák szigetének meglátogatása, a Port Elizabeth-i Óceanárium vagy a fokvárosi Két Óceán Akvárium, esetleg a Jóreménység Kastély Fokvárosban. S a különleges élményt még fokozza az, hogy ez a nagyon távoli ország a fejlett világ és a harmadik világ sajátos keveréke. Felejthetetlen élmény ígéretét hordozza magában az a kéthetes utazás, amelyből egy hetet Dél-Afrikában, egy hetet pedig a fűszerek szigetén, Zanzibáron lehet eltölteni. A már említett dél-afrikai élmények mellett Zanzibár tengerpartján -amelyet a világ legszebb tengerpartjának tartanak – a minden kényelmet biztosító szállodából csodálatos tájakra lehet kirándulni, élvezni a napsütést, a sajátos állatvilágot, a különleges helyi szokásokat, ételeket. Természetesen a tengerparton minden vizi sportolási lehetőség adott.













Izelítő az idei téli egzotikus kínálatból
Cég neve
Uticél
Program hossza
Ellátás
Ár
Best Reisen
Maldív szigetek
1 hét
5* hotel, all inclusive
579.800
Chemol Travel
Tahiföld
7 éjszaka
5* hotel, büféreggeli
369.900

Chemol Travel

Egyesült Arab Emirátusok
8 éjszaka
4* hotel, all inclusive
388.900
Malév Air Tours
Kenya
7 éjszaka
4* hotel, all inclusive
298.800
Malév Air Tours
Tanzánia
7 éjszaka
tengerparton:3* hotel, félpanzio szafarin: lodzsokban, feljes ellátás
429.900
Safari Travel
Dél-Afrika-Zanzibár
17 nap
Dél-Afrika:4*+ hotel,félpanzió Zanzibár: 4* hotel, all inclusive
469.900
Safari Travel
Maldív szigetek
9 nap
4* + hotel, félpanzió
349.900
Safari Travel
Maldív szigetek
9 nap
5* hotel, félpanzió
439.900
Az árak tájékoztató jellegűek.


Körutazások luxus látnivalókkal

Tovább színesítik a kínálatot a hideg hónapokra, illetve az év végére időzített egzotikus körutazások. Ezek között talán a Szilvesztert is magába foglaló Kuba-Jamaica program lehet vonzó annak ellenére, hogy ez nem kínál luxus, “csupán” átlagos körülményeket. Ám a luxus hiányát bőségesen ellensúlyozzák a látnivalók. A Szilveszter a legismertebb kubai nyaralóhelyen, Varaderóban van, ám a program a nem kevésbé híres Disznó öbölben is tartalmaz fürdést, majd egy röpke látogatást Trinidadra. Innen Jamaicába vezet az út, ahol néhány napos tartózkodás és több izgalmas kirándulás után e napok fáradalmait Varadéron lehet kipihenni. Hasonló vagy talán még nagyobb élményt nyújt az Új-Zélandi és a Tahiti kirándulás, ahol az újévet Tahiti szigetén lehet köszönteni. A színes programokkal és sok pihenéssel, fürdéssel tarkított program lehetőséget nyújt arra, hogy a számunkra szinte teljesen ismeretlen Új-Zélandi fővárostól, Aucklandról némi benyomást szerezzünk. De hasonlóan sok élvezetet kínál a hómobilos túra a császárpingvinek hazájába. Na és persze az utazás csúcspontja a szilveszteri vacsora Moorea szigetén a hotel óceánparti klubjában.

Luxus itthonról

Az utóbbi években egyre gazdagabb lett a belföldi üdülési kínálat is, hiszen egyre több kastélyhotel, wellness szálloda csalogatja a vendégeket. Így a külföldi ajánlatok mellett érdemes időt szánni e kínálat áttekintésére is. Nem túlzás azt mondani, hogy a XIX. század főúri világában találja magát az, aki eltölt néhány napot, vagy egy hetet Dunakiliti ékességében, az ötcsillagos Hotel Princess Palaceban. A barokk stílusi főúri kastély pompája szinte egyedülálló, s szórakozási lehetőségei is igen bőségesek. Aki nem fél a hidegtől, az az úri hagyományoknak megfelelően reggel lovaglással kezdheti a napot, ám aki fázósabb, az a meleg szalonban várhatja a parkból visszatérő barátokat. A kikapcsolódást, a pihenést szolgálja – egyebek mellett – a római fürdő, a jacuzzi, a szauna is. A hotel speciális szilveszteri ajánlatot is kínál, ahol a cigány- és szalonzene, a tombola mellett éjfélkor a kastély parkjában tűzijáték szórakoztatja a vendégeket.

Hasonlóan gazdag ajánlattal várja a pihenni vágyókat a parádsasvári Kastélyhotel Sasvár. A luxus szolgáltatást nyújtó szállodában manapság úgy várják a vendégeket, mint valaha a királyt – állítják a vendéglátók. Az ódon hangulat, a természet szépsége tökéletes kikapcsolódást jelent a rohanó világból érkező vendégeknek. A Hotel Sasvár mind karácsonykor, mind szilveszterkor különleges programot kínál. Karácsonykor a Reneszánsz Ünnepek jegyében csalogatják a pihenni vágyókat, akik persze kedvükre élvezhetik a téli tájat a Mátrában, a karácsonyi koncertet Szenteste napján, a meghitt ünnepi vacsorát, a béke hangulatát.

A régi korok, régi szilveszterek hangulatát idézi fel az év utolsó napjaiban a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyhotel is, ahol a wellness szolgáltatások, a szauna, a masszázs, a jacuzzi nyújtotta élvezetek mellett természetesen a téli szabadtéri sportolási-kikacsolódási lehetőségek is rendelkezésre állnak. Délutánonként a szalonban kávé, tea, forralt-bor várja a vendégeket. A szórakozásról pedig a szilveszteri mulatság alatt Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor gondoskodik.







Szilveszteri ajánlat hazai kastélyhotelekben
Hotel Princess Palace
2003. dec.30. – 2004. jan. 01.
99.900 Ft/fő/szoba
126.900 Ft/fő/lakosztály
Kastélyhotel Sasvár
2003. dec. 30. – 2004. jan. 02.
280 e fT – 340 e Ft/ szoba/félpanzió
370 e Ft – 580 e Ft/lakosztály/félpanzió
Szidónia Kastélyszálloda
2003. dec. 29. – 2004. jan. 01.
92.900 – 137.900 Ft/fp/félpanzió
Az árak tájékoztató jellegűek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik