Üzleti tippek

2004. május elsejétől személyi igazolvánnyal utazhatunk az EU-ba

Magyarország részéről az utolsó technikai feltétele is teljesült annak, hogy állampolgárai a jövő év május 1-jén esedékes EU-csatlakozás után útlevél nélkül, csak személyi igazolvány birtokában utazhassanak az unió területén – közölte szerdán a brüsszeli magyar EU-képviselet vezetője.

Balázs Péter nagykövet tájékoztatása szerint a magyar diplomaták pénteken adták át a miniszterek tanácsának illetékes munkabizottságában a Magyarországon jelenleg használatos négyféle személyazonosító igazolvány mintáit, valamint az okmányok biztonsági jegyeit tartalmazó CD-ket.

A tanácsi munkabizottság ugyanilyen mintákat és CD-ket kap a jövőre csatlakozó többi kilenc országtól is, s ezek alapján fogja kiegészíteni az eredeti okmányokat tartalmazó kézikönyvet. Ez utóbbit ezután mind a 25 ország megkapja, remélhetőleg még időben ahhoz, hogy határőrizeti szerveik fel tudjanak készülni a változásra.

A tízek közül már csak három-négy ország adós a mintákkal, és a folyamat várhatóan a jövő év elején lezárulhat. Az EU-ban a tagállamok polgárai egyúttal az unió polgárai is, és ennek alapján a tagországok közötti utazások esetén “alanyi jogon” mentesülnek az útlevél használatának kötelezettsége alól. Ez még olyan esetekben is érvényes, ha harmadik országból érkeznek valamelyik tagállam területére: ott ekkor is csak személyi igazolványt kell felmutatniuk (bár az eredeti úticél miatt ilyenkor természetesen az útlevél is náluk van).
Ez a rendszer értelemszerűen az újonnan csatlakozó tagállamok egymás közötti viszonyában is ugyanígy érvényes lesz , sőt területileg kiegészül Norvégiával és Izlanddal is, amelyek ugyancsak részesei a schengeni megállapodásnak. Maga a határellenőrzések schengeni rendszere ugyanakkor továbbra is fennmarad az új és a jelenlegi tagországok közötti határokon mindaddig, amíg az előbbiek nem válnak teljes jogú Schengen-tagokká. Ez legkorábban 2006 végén vagy 2007 elején várható.

A schengeni övezeten még kívül lévő jelenlegi EU-tagállamok közül ugyanilyen szabályok érvényesek Svédországra, ezzel szemben a Nagy-Britanniába és Írországba tartó utazóknak továbbra is ajánlatos lesz magukkal vinniük az útlevelüket. A tagállamok polgárainak az unión belüli utazásaihoz természetesen változatlanul érvényes lesz az útlevél is. Ezen és a hivatalosan elismert, illetve nyilvántartásba vett személyazonosító igazolványokon kívül azonban más okmányok – például jogosítvány – nem használhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik