Üzleti tippek

Pályázat ipari parkoknak és betelepült cégeknek

Május 15-ig lehet benyújtani pályázatot arra az 500 millió forint összegű támogatásra, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hirdetett meg az ipari parkok minőségi szolgáltatásainak komplex fejlesztésére. Az összegből 15 pályázót kívánnak támogatni és a tervek szerint 2003-ban 100, 2004-5-ben pedig 200-200 millió forint támogatás kifizetésére kerül sor.

A pályázati rendszer célja az ipari parkok szolgáltatási struktúrájának kialakítását, fejlesztését és bővítését célzó fejlesztések, beruházások támogatása elsősorban a befektetések technikai és szakmai feltételeinek jelentős javítása céljából. Támogatásra jogosultak az “Ipari Park” címmel rendelkező szervezetek, de pályázhatnak az ipari park területén működő belföldi székhelyű gazdasági társaságok, szövetkezetek, közhasznú társaságok, valamint egyéni vállalkozók és az itt működő vállalkozásoknak szolgáltatásokat nyújtó társaságok, ha tervezett szolgáltatási tevékenységük legalább felét ipari parkokba betelepült vállalkozások számára végzik.

Pályázatot olyan fejlesztési célú programokhoz, vagy projektekhez lehet benyújtani, amelyek az alábbi elérni kívánt célokat kívánnak megvalósítani: 

•  az ipari parkban, illetve vonzáskörzetében lévő vállalkozások számára minőségi logisztikai szolgáltatási kapacitás létrehozását, kibővítését tervezik – különösen a beszállítói hálózatok, klaszterek logisztikai kiszolgálását megvalósító beruházások, fejlesztések; 
•  az ipari park minőségi szolgáltatásainak struktúráját szélesítik és a meglévő szolgáltatások minőségi színvonalának növelését szolgálják, beleértve az informatikai rendszer fejlesztését is; 
•  az ipari parkban, illetve vonzáskörzetében lévő vállalkozások számára nyújtott innovációs szolgáltatások létrehozását, vagy tevékenységi körének fejlesztését kívánják megvalósítani; ezen belül elsősorban támogathatók a technológiai- és innovációs központok, inkubátorházak létesítése, amelyek biztosítják az innovációs szolgáltatások, K+F, technológiai transzfer, stb. tevékenységek létrejöttét, létrehozzák működésük feltételeit; 
•  meglévő, kihasználatlan létesítmények hasznosítását kívánják megvalósítani, elsősorban szolgáltatások nyújtása és vállalkozások betelepítése céljából.

A projekt saját forrásigénye legalább a fejlesztés nettó összegének egynegyede. A támogatás nyújtzható vissza nem térítendő módó, kamattámogatásként és vegyes rendszerben is. A pályázat feltétele, hogy a fejlesztés összegének meg kell haladnia a 100 millió Ft-ot, a megkezdésétől számított 2 éven belül kell megvalósulnia, kivéve a 3 Mrd Ft-ot meghaladó beruházást, ahol a megvalósítási időtartam 3 év, az üzembe helyezéstől számított 5 éven belül meg kell térülnie, és a létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat az eredeti célnak megfelelően legalább öt évig működtetni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik