Üzleti tippek

Európai Unió – kinek igen, kinek nem

A népszavazásig még előttünk áll majd egy hónap, talán mégsem tévedünk nagyot, ha feltételezzük: a válasz már sokakban megszületett. Szerkesztőségünk nem elsősorban az eredményre kíváncsi, inkább arra szeretnénk lehetőséget nyújtani, hogy mindenki elmondja a véleményét, s persze szavazzon is, ha jólesik. Nemcsak az úgynevezett közéleti személyiségeket várjuk, hanem mindenkit, aki háló közelben van, s szeretné arcát, nevét adni a véleményéhez.


Álláspontok, vélemények

Olvassa el, miként vélekednek hazánk uniós csatlakozásáról politikusok, művészek, üzletemberek, a közélet szereplői! Böngésszen kedvére!

Néhány héttel ezelőtt megkerestük – többek közt – a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, a parlamenti és parlamenten kívüli pártok vezetőit, az országgyűlési képviselőket, a polgármestereket, a tudomány területén dolgozókat és az üzleti szféra képviselőit, s persze a közélet más ismert szereplőit is, hogy az ő véleményükre különösen kíváncsiak lehetnek olvasóink az uniós csatlakozással kapcsolatban. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen elfoglalt, felelősségteljes beosztásokban dolgozó emberekről van szó, akik nem könnyen szakítanak időt egy internetes fórumra.


Kellemesen csalódtunk, hiszen többen hamar válaszoltak. Nem feltétlen a szavazatukkal persze. Nagyon tanulságos volt például a Legfelsőbb Bíróság elnökének munkatársától kapott levél. Ebben arról írtak, hogy esetükben nem választható el egymástól a közjogi méltóság szerep a nyilvánosság elé lépő magánemberétől, annál is kevésbé, hiszen bármilyen jogvita támadna a népszavazás körül, abban a bíróságnak függetlenül kell eljárnia. Ugyanakkor a kormány több tagja, maga a miniszterelnök és országgyűlési képviselők, tudományos kutatók vállalták szavazatukat, hozzá fűzött néhány mondatnyi véleményüket.


 IGEN vagy NEM?

 Mondja el Ön is a véleményét!

A népszavazással kapcsolatban a politikai buktató sem kevés. Most kapott nyilvánosságot, hogy az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványa (EUKK) a volt és jelenlegi államfőt, miniszterelnököt és külügyminisztert is meg kívánja nyerni az EU-népszavazási kampányához. Az EUKK célja az lenne, hogy a politikusok deklarálják: a különböző nézetek ellenére ebben az egy kérdésben egyetértenek. Eddig azonban senkitől sem kaptak pozitív visszajelzést, állítja az EUKK. A megkérdezett politikusok viszont azt mondták: az EUKK még meg sem kereste őket javaslatával.


A szerkesztőségünk által kínált fórum más. Nem kampányolunk az EU-csatlakozás mellett, csupán teret adunk a véleményeknek. Tehát nemcsak az igeneknek, hanem a nemeknek is. A listánk ennyiben már az induláskor teljes, hiszen eltérő vélemények találkoznak az oldalon. Nem lehet ugyanakkor nem észrevenni, hogy kicsit féloldalas a szavazatukat vállaló közéleti személyiségek köre. Eddig főként kormánypártiak szavaztak. Reméljük, hogy ez nem marad így. Megkeresésünk az ellenzékiekre, sőt a parlamenten kívüliekre is kiterjedt. Többek között a legutóbbi parlamenti választás szoros eredményének tudatában kezeltük kiemelten az előző kormányfő, Orbán Viktor felkérését. Őt közvetlenül is felhívtuk. Ennél többet persze nem nagyon tehetünk, de továbbra is várjuk a véleményét.


Miért nem vártunk tovább? – kérdezheti joggal az olvasó. Nos, a listát azért tesszük már most nyilvánossá, mert azokkal szemben is felelősséget érzünk, akik már válaszoltak. Emellett minden olvasónk véleményét fontosnak tartjuk, lehetőséget kívánunk adni, hogy a fórumon arcukkal, szavazatukkal, néhány sorukkal megjelenjenek. (Természetesen a fénykép nem feltétele a véleménynyilvánításnak.) Annál is inkább, mert a szavazó fülkében az ő szavazatuk is pont annyit ér majd, mint híresebb polgártársaiké. Végül, abban is reménykedünk, hogy olvasóink szavazatai azokat a megkeresett közéleti személyiségeket is véleménynyilvánításra inspirálják, akik eddig még nem válaszoltak felhívásunkra. Böngésszen és fejtese ki Ön is véleményét!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik