Üzleti tippek

A Super Bowl tanulságai

admin
admin

2003. 02. 26. 08:00

Bár nyilván más a gazdasági háttér és a kultúra, nem egy olyan terület van, ahol segíthetnek a döntésben a Super Bowl tanulságai. Ilyen a sportesemények televíziós közvetítése, a helyszíni és televízió előtt ülő nézők sporteseményen kívüli szórakoztatása, egy rangos sportesemény megrendezésének közvetlen és közvetett hasznának felmérése.A Super Bowl, az amerikai foci (NFL) két konferenciájának (csapatának), az NFC és az AFC bajnokának január végén – február elején megrendezett álomdöntője, minden évben a legnézettebb egynapos sportesemény az Egyesült Államokban. A Liga szabályai szerint a csapattulajdonosok döntik el egymás között, hogy ezt a rangos eseményt melyik város kapja meg. Az NFL komisszárja, Paul Tagliabue egyszerűen csak lóvásári üzletelésnek titulálta az „egyeztetést”, az érdekegyeztető alkudozások miatt. Idén a Tampa Bay Buccaneers és az Oakland Raiders csapatai San Diegóban, a Qualcomm Stadiumban mérkőztek meg a Vince Lombardi-díjért.

A Super Bowl-ra szóló jegyet venni és a helyszínre utazni nem olcsó mulatság. Sok érdeklődőnek már a jegyek megszerzése is nehézségbe ütközik. Ugyanis államonként más és más a jegyek átruházásának a szabályozása. Ez pedig fontos kérdés lehet, mert – a Liga becslése szerint – a jegyeknek körülbelül a 20 százaléka kelt el másodlagos értékesítésben 2003-ban. Komolyan számolni kell ezzel a kereskedelemmel, noha az NFL nagyon szabályozott módon, és alapvetően a csapatokon keresztül értékesíti a helyeket.

A helyszíni nézők kiszolgálása kiváló, még akkor is, ha szeptember 11. óta radikálisan megváltozott a stadion képe, és parkolni sem lehet körülötte. A nézők csak trolibusszal vagy buszon érhetik el, és detektoros beléptetéssel engedik őket a stadion területére. A nézőtérig való eljutás hosszú órákat is igénybe vehet, akik már bejutottak, még sokáig várakozhatnak, ám unatkozni biztos, hogy nem unatkoznak. Az NFL már kinn a stadion területén kívül szórakoztató műsorokat szervez, idén STYX és DJ Skribble játszott a Qualcomm Stadionon kívül, az úgynevezett Pregame show-t megelőzően.


Az ABC tévétársaság által közvetített Pregame show sztárja Santana – aki egyébként nagy Oakland Raiders szurkoló! – és Barátai voltak, valamint a 19 éves zeneszerző-énekes Michelle Branch és a Beyonce Knowles. Santana fellépését 850 helyi táncos és színpadi szereplő tette igazán látványossá. Celine Dion énekelte a God Bless Americát és a The Dixie Chicks adta elő a nemzeti himnuszt. A műsor zárásaként megjelentek a haditengerészet F/A 18 Super Hornets gépei, majd egy pénzérme feldobása után megkezdődött maga a Super Bowl.

Taktikáznak a hirdetők
A hagyományosan legnézettebb tévéműsorként számon tartott döntő reklámideje sem mindennapi: 30 másodperc tarifaára 2,1 millió dollár, ami az előző évhez képest 10 százalékos növekedés, és körülbelül megegyezik a 2000-es Super Bowl reklámidő árával. Ez az összeg az előrejelzések szerint azonban még tovább nőhet. Bob Coen, Universal McCann senior elnökhelyettese szerint ugyanis 2003-ban a teljes reklámpiaci költés elérheti a 249 milliárd dollárt, ami 5,5 százalékos növekedést jelentene. Ennek alapján egy reklámszpot ára a Super Bowlon 2004-ben akár 2,4 millió dollár is lehet.


A közvetítés során 61 megjelenési lehetőséggel kalkulálhatnak a megrendelők. Azonban a sport jellegéből fakadóan a nézettséget, ezen belül is a második félidő nézettségét alapvetően befolyásolja az eredmény. Ezért a legtöbb hirdető igyekszik az első félidő blokkja köré csoportosulni. Az egyre drágább reklámidő az idei évben már elgondolkodtatta a nagy hirdetőket. Hangos szakmai véleménycsere indult meg, kinek milyen szempontok szerint éri meg egy alkalommal nagy tömeget elérni. A kérdést 2003-ban már látványos eltérésekkel válaszolták meg a reklámozók. A Levi’s-nek, az Ouiznosnak, a Pepsinek, a HotJobsnak még ilyen összegért is megérte jelen lenni. A Levi’s új termékkel jelentkezett, és a bevezetés első lépéseit a Super Bowl jelentette, ami véleményük szerint gyorsan felépíti a termék ismertségét. A HotJobs számára a január kifejezetten kedvező időszak, év elején sok az állásajánlat, illetve az álláskereső. A tavalyi megjelenés nagyon gyorsan növelte az ismertségüket, forgalmuk pedig 9 hónap alatt 12 millió dollárról 65 millió dollárra ugrott, ezért az idén is hirdettek.

A Nike, az IBM, az EDS, a McDonald’s, a Coca-Cola már más szemmel nézi a tömeges elérésben rejlő lehetőséget: szerintük a saját célcsoportjuk kis százalékban van jelen. A McDonald’s „csak” Pregame pozíciót választott, a Nike, Coca-Cola nem volt jelen.

Price Alliance Inc. online reklámügynökség ajánlatával a kisebb hirdetőket célozza meg. Ez az egyetlen reklámügynökség, amelyen keresztül 15 másodpercnél rövidebb szpotokkal is meg lehet jelenni a Super Bowl hirdetői között. Az ajánlat 1-7,5 másodperc hosszúságban társszponzori szerepet kínál a reklámjukban. Bónuszként garantált internetforgalmat vállalnak a pénzösszeg arányában: ha például 3,5 másodperces megjelenést vállalnak, és a hirdető fizet érte 350 ezer dollárt, akkor 700 ezer web site látogatót ígérnek nekik az év folyamán.

 Tények, adatok az E.ON-ZTE-ManU mérkőzésről

 • 28 000 jegyet bocsátott ki a ZTE – 4500 Ft, 6000 Ft
– 2 670 jegy a ManU szurkolóknak
– 10 000 jegy a Vodafone előfizetőknek
• A Puskás Stadion bérleti díja a ManU elleni BL-fordulóban: 30 millió Ft
• A ManU elleni BL-forduló nyeresége: kb. 300 millió Ft
• A ManU elleni BL-mérkőzés közvetítési jogdíja: 35 millió Ft
Források: Magyar Hírlap/Éhesen jön Pestre a Manchester, 2002. augusztus 10., Anglia magyarul tanul, 2002. augusztus 16. A ZTE így is jól járt a bajnoki címmel, 2002. október 5.

A szakértők több ponton is vizsgálni kezdték a Super Bowl nyújtotta egyszeri tömeges elérés előnyeit, hátrányait. Egyes vélemények szerint érdemes megfontolni a játéknapon való hirdetést, ugyanis egyre kevesebb lehetőség van egy megjelenéssel nagy elérést biztosítani. A kábeltévéken keresztül kiszolgált nézőközönség nagyon fregmentálódott, egy időben számtalan programkínálat közül választhat. Az University of Florida professzora, Twitchell úr azonban a fogyasztói magatartás tanulmányozása során szerzett tapasztalatokra hivatkozva azt emeli ki, hogy az Egyesült Államokban legalább hétszer kell látnia egy nézőnek a reklámüzenetet, mire „észreveszi”. Azok a szakértők is tanulmányokra alapozzák állításukat, akik a reklámok szórakoztató erejére hívják fel a figyelmet. A kutatási eredmények szerint ugyanis a közönségnek mintegy 20 százaléka, más tanulmányok szerint minden második néző csak azért kapcsolódik be a közvetítésbe, hogy a reklámokat láthassa. Ez a magatartás persze nem véletlen, hisz a reklámozók sok esetben külön erre a napra készíttetnek új, és tudatosan humoros szpotokat. Az ABC tévétársaság értékesítő csapata ezt az érvet is használta az üzletek megkötésekor. Érdemes ilyen szemmel is megvizsgálni a táblázat utolsó négy évének adatait. Ugyanis a FOX és az ABC csatornák váltakozva közvetítették a Super Bowl-t, mindkettő ugyanannyi jogdíjat fizet az alapszakasz közvetítéseiért, az értékesítési árak azonban eltérőek.

A Super Bowl sporttól elkülönülten szórakoztató részei közül az egyik legfontosabb a félidő műsora, az úgynevezett Halftime Show. Ez az egyik legnagyobb nézettségű szórakoztató esemény az évben. San Diegóban Shania Twain és a No Doubt lépett fel az Egyesült Államok legnagyobb GSM/GPRS szolgáltatója, a 20,2 millió előfizetővel rendelkező T&T Wireless által szponzorált eseményen.

A Super Bowl záróeseménye a pályán történő díjátadási ceremónia, az MVP-játékos – a mérkőzés legjobb, legértékesebb játékosának – a megünneplése, végül az eseményt Jon Bovi koncertje zárta.

Hazánkban nagyon ritkán adódik olyan egynapos kimagasló sportesemény, ahol magyar sportolók küzdenek meg az elsőségért. Az egyik ilyen – ráadásul nem vártan magyar győzelemmel záródó – mérkőzés az E.ON-Zalaegerszeg-Manchester United labdarúgó összecsapás volt a Puskás Ferenc Stadionban. A szervezők, a nézők, a média, a szponzorok mind-mind találkoztak a Super Bowl kapcsán bemutatott kérdések valamelyikével. Noha a nagy hagyományokkal rendelkező példa rögtön bevethető megoldásokat nem is, de elgondolkodtató szempontokat mindenképpen ad.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.