Üzleti tippek

Nyaraljon üdülési csekkel!

Az üdülési csekk előnyökkel jár mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára, sőt szociális alapon is igényelhető. A csekkeket már több mint 1000 helyen elfogadják, köztük számos Balaton-parti helységben is.

A munkáltatók támogatásával bármely munkavállaló, állami támogatással, pedig nehéz szociális helyzetben lévő rászorultak (idősek, gyermekes családok és fogyatékosok) juthatnak üdülési csekkhez.



Amit az üdülési csekkről tudni kell

Az üdülési csekk olyan névre szóló, nem átruházható, több részletben is felhasználható, különböző névértékű fizetési eszköz, amely kizárólag belföldi szálláshelyen használható fel a kibocsátást követő 365 napon belül. A legnagyobb a 20 ezer forintos csekk. Hazánkban 1998. január elsején vezették be, a rendszer működtetéséért a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. felel. Az alapötlet Franciaországból származik, hazánkon kívül használják még Svájcban, és gondolkodik a bevezetésén Olaszország és Portugália is. A rendszer lényegében a szociális turizmus alapötletre épül, célja a lakosság nyaralásának támogatása. Ezt nemcsak közvetlenül, hanem közvetve, adókedvezmények formájában teszi. Az éremnek természetesen két oldala van: ha a lakosság belföldön nyaral, megnőnek a turizmusból származó bevételek is.

Adózási előnyök garmada

Az üdülési csekk adózási szempontból egyszerre kedvező a munkáltató és a munkavállaló számára. A cég által megvásárolt üdülési csekk névértékének 50 százalékáig, személyenként évente 20 ezer forintig adómentes. A törvény szerint az üdülési csekk természetbeni juttatásnak számít, költségként elszámolható, így a társaságok számára adólap-csökkentő tétel.

Az üdülési csekk a munkavállalók számára teljesen adómentes. A többnyire jutalomként vagy kiegészítő szolgáltatásként kapott összeg már 1000 elfogadó helyen felhasználható, akár több részletben is, igaz, hogy csak belföldön. S mivel családtagok számára is igényelhető, természetesen nem kell egyedül tölteni a nyaralásra szánt heteket.

Szociálisan is igényelhető

A Nemzeti Üdülési Alapítvány évi 380 millió forintos keretet oszt szét rászoruló magánszemélyek között: támogatnak időseket, gyermekes családokat és fogyatékosokat is.

Az igénylés menete egyszerű, az ügyfélszolgálati irodákban kapható nyomtatvány kitöltése után bizottság dönt a támogatás mértékéről, vagyis arról, hogy az igénylőnek a csekk névértékének hány százalékát kell kifizetnie.







Az üdülési csekk előnyei
Munkáltató számára
Munkavállaló számára
Belföldi turizmus
A névérték 50 százalékáig adómentes
Adómentes
Növekvő forgalom
Adóalap csökkentő tétel
Családtagjaik számára is igénybevehetik
Fizetőképes belföldi vendégkör
Egyszerű ügymenet
Már 1000 elfogadóhely között választhat
Elő- és utószezoni kapacitások jobb kihasználása
Munkavállalók elkötelezettségét erősíti



Lökés a belföldi turizmusnak

Mivel az üdülési csekk kizárólag belföldön használható fel, élénkíti a hazai idegenforgalmat. A csekk használata elterjedt a balatoni szállodák körében is.

A szolgáltató egységeknek jutalékot kell fizetniük a Nemzeti Üdültetési Szolgálat Kft.-nek, azonban ez a legtöbb cég szerint elfogadható. Hiszen minden üzletszerzőnek jutalék jár, és a Nemzeti Üdülési Szolgálatnak is fedeznie kell költségeit. Az üdülési csekk pénzbeli ellenértékét a Nemzeti Üdülési Szolgálat 10 napon belül átutalja az adott vendéglátó egységnek.

Jogszabályi és adózási részletek a Nemzeti Üdülési Szolgálat honlapján >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik