Üzleti tippek

Csodálatos vízi világ – újra virágzik a Tisza

Ismét virágzik a Tisza: a rövid életű kérészek hosszú évek után, a ciánszennyezés óta először, újra násztáncukat járják a folyó felett Csongrád és Szeged között.

Az elmúlt években a folyó szennyezettsége miatt elmaradt a kérészek nászrepülése, idén azonban a korábban jellemző június végi tiszavirágzás helyett már június első hét végéjén láttunk rajokat a folyó felett – nyilatkozta Török Imre György, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Csodálatos vízi világ – újra virágzik a Tisza 1A tiszavirágzásként ismert jelenség a kérészek nászrepülése a folyó felett, amelynek során a hímek a víz felszínén megtermékenyítik a nőstényeket, majd elpusztulnak. A rovarok évekig a Tisza iszapjában fejlődnek, majd az utolsó szakaszban szárnyakat növesztenek és kirepülnek, de csak egy-két napig élnek.

A szakember szerint a mostani alacsony vízszint, hiszen a kérészek a kis vizekbe teszik lárváikat, valamint a megfelelő vízminőség és a meleg idő is hozzájárult ahhoz, hogy a Csongrád-Szeged szakaszon, valamint a Maros-torkolatnál megjelenjenek a rovarok rajai a folyó felett.

A szennyezettségre érzékeny rovarok virágzása a Tiszán azt is jelenti, hogy ismét elfogadható a folyó vízminősége. A ciánszennyezés nem pusztította ki a folyó iszapjában lévő rovarok lárváit, bár azt a szakemberek továbbra sem tudják, hogy a nehézfém-szennyezés milyen károkat okozhatott esetükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik