Üzleti tippek

Kürti Sándor

Az adatmentő

Az adatmentés királyának tartott Kürti Sándor személyes okokból, egy becsületbeli ügyben hagyta ott szenvedéllyel űzött szakmáját, az olajfinomítással kapcsolatos kutatásokat 1985-ben. Ekkor betanított munkásnak állt be bátyjához, aki mágneses adattárolók javításával foglalkozott. A tőle addig idegen foglalkozást annyira kitanulta, illetve kollegáival együtt továbbfejlesztette, hogy ma már világszerte forog a Kürt Kft. neve, s Dubaiból is hozzájuk küldik az elázott winchestereket megmentésre. Nagy sikernek tartja Kürti az 1994-ben, az adatmentési technológia kidolgozásáért – mint a legjelentősebb hazai műszaki fejlesztésért – kapott Magyar Innovációs Nagydíjat, amelyet addig csak több száz főt foglalkoztató, kutatásra is szakosodott cégeknek ítéltek oda.

A 850 millió forintos árbevételű vállalat sikerének titka, hogy olyan tudást aknáz ki, amely ritkaságszámba megy. Vezetői, Kürti Sándor és a most már háttérből irányító báty, Kürti János nem tágítanak attól a felfogástól, hogy nem a technológiát adják el, hanem szolgáltatást nyújtanak az általuk ismert technológia birtokában. Az adatmentés mellett a jövő stratégiai útjának az informatikai károk megelőzését tartják. Jelenleg éppen kutatásokat folytatnak azzal kapcsolatban, miként is lenne érdemes definiálni az informatikai kockázatot, s milyen üzleti konstrukciót lehet kialakítani a biztosításra.

Eredmények

 
• A Kürt Kft. nevének ismertté tétele a nemzetközi piacon
• Az adatmentési technológia kidolgozása, amelyért cége Magyar Innovációs Nagydíjat is kapott

Az 53 éves üzletember az informatikát gyakran hasonlítja a közlekedéshez: noha az informatikai károk jó része emberi mulasztásból fakad, megítélésükkor tisztában kell lennünk, hogy az informatika olyan autó, amelyben nem egy fék van, hanem harminc gombot kell nyomogatni ahhoz, hogy elkerüljük a bajt. Ezen a területen az informatikai KRESZ, a szabályok még nincsenek kidolgozva, ahogy semmiféle közlekedési morál sem alakult ki. Az a világon egyedülálló adatbázis, amelyre a Kürt Kft. több mint 12 éves pályafutása alatt szert tett, felhasználható bizonyos közlekedési szabályok kidolgozására. Nem véletlen, hogy a szabálytisztelő Kürti Sándor szabadidejében éppen bridzsel, tarokkozik és standard táncokat tanul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik