Pénzügy

16 ezer forintra büntetett egy lányt a BKK fagyizásért

A napokban járta be a közösségi médiát, hogy egy – egyébként érvényes bérlettel rendelkező – lányt 16 ezer forintra büntettek a BKK egyik járatán, mert fagyizott. A lány nem kívánt semmit hozzáfűzni az esethez, a BKK viszont válaszolt kérdéseinkre.

Mint írták, az üzletszabályzat szerint

az az utas, aki a felsorolt tilalmak bármelyikét megszegi, a viteldíj megfizetésétől függetlenül az utazásból kizárható, és vele szemben a BKK (…) a díjszabásban foglaltak szerint pótdíjazást kezdeményezhet. (…) Tilos a járműveken, valamint a metróhálózat, a HÉV és a fogaskerekű utasforgalmi területein fagylaltozni, ételt és italt fogyasztani, és csomagolatlan vagy nem visszazárható csomagolású élelmiszerrel, itallal utazni.

Az üzletszabályzat kitér arra is,

pótdíjat köteles fizetni, aki az utazási feltételeket megszegi. Az utas akkor is köteles a pótdíjat megfizetni, ha az utast akár a szolgáltató, akár bármely más jegyellenőrzésre jogosult személy az utazásból kizárta.

Jelenleg az alappótdíj összege 16 ezer forint, amiről a jegyellenőr csekket állít ki a pótdíjazott utasnak. Ha az utas a helyszínen vagy a pótdíjazástól számított két munkanapon belül rendezi a tartozását, akkor ennek az összegnek csak a felét, 8 ezer forintot kell kifizetnie.

Kiemelték, hogy az étkezési tilalom célja a járműveken, hogy a szolgáltató védje az utasok ruházatának, poggyászának és a mozgó járművek, valamint azok berendezéseinek a tisztaságát.

Természetesen az ellenőrök senkit nem büntetnek meg, aki nyári kánikulában vagy rosszullét miatt vizet iszik valamely járaton, vagy ha éppen cukorbeteg, és néhány falatot eszik.

Megkérdeztük azt is, hogy tavaly hány alkalommal szabtak ki bírságot fagyizás, étkezés vagy ivás miatt, a BKK viszont a helyszínen rendezett pótdíjazások okáról nem vezet nyilvántartást, így nem rendelkezik adatokkal arról, hogy hány utassal szemben szabtak ki pótdíjat azért, mert fagylaltot evett a járművön.

Illusztráció: Fotó: MTI/MTVA/Bizományosi/ Jászai Csaba

2017-ben utólagos pótdíjrendezéshez egy esetben állítottak ki pótdíjazási nyilatkozatot ilyen okból, járművön történt étkezés, ivás miatt pedig további 5 alkalommal.

Arról is érdeklődtünk, hogy az ellenőröknek van-e mérlegelési jogkörük. A BKK szerint nincs: amennyiben egy utast kizárnak az utazásból járművön történő étkezés, italfogyasztás miatt, pótdíjazási eljárás alá kell vonniuk őt, ahogy ezt a BKK üzletszabályzata előírja.

A BKK kéri az utasokat, hogy amennyiben olyan ételt, italt vásárolnak, amelyet a járműre felszállva nem tudnak elcsomagolni, azt még a megállóban, az utazás megkezdése előtt, vagy a metró területére való belépés előtt fogyasszák el.

Röviden összefoglalva tehát az a helyzet, hogy

  • tilos a buszon fagyizni, enni, inni;
  • ha az ellenőrök rajtakapnak, 16 ezer forintra büntethetnek;
  • ha két napon belül rendezzük a bírságot akkor csak 8 ezer forintot kell fizetni;
  • hőségben, rosszullét vagy cukorbetegség miatt lehet kortyolgatni, bár az nem tiszta, hogy az ellenőr miként állapítja meg, hogy valaki cukorbeteg-e.

Kiemelt képünk illusztráció: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik