Pénzügy

Nem trükköznek a netszolgáltatók az áfacsökkentéssel

Januártól ismét csökkent az internet áfája, a tavalyi 18 százalékról 5 százalékra ment le. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a szolgáltatók lenyelik-e az áfacsökkentést, vagy pedig átadják az árelőnyt a fogyasztóknak. A UPC, a Magyar Telekom, a Telenor, a Digi, a Vodafone és az Invitel válaszai egyaránt azt erősítik, hogy

valóban olcsóbban netezhetünk: a nettó árakon nem változtattak, az áfacsökkentés nyeresége pedig egy az egyben jelentkezik a fizetendő díjakban.

Igaz ez vezetékes és mobilinternet-előfizetésnél, valamint lakossági és üzleti ügyfeleknél ugyanúgy.

Voltak, akik példával is érzékeltették, mit jelent ez: a DigiNet 1000-FTTB a tavalyi 3300 forint helyett most 2935 forint lett, okos csomagban pedig 2490.

Egyik olvasónk pedig beküldte, neki hogyan változott az előfizetési díja egy másik szolgáltatónál:

A Telenor kitért arra is, hogy számlás előfizetéseknél az árcsökkenés a jogszabály alapján abban a számlázási ciklusban érvényesül először, amelyben az elszámolási időszak kezdete 2018. január 1. vagy későbbi. Tehát a 2017 decemberé ben kezdődő és 2018 januárjában záródó számlákban még minden esetben a 18 százalékos áfakulcs érvényesül.

2018. január 28-tól azonban minden számlás előfizető már a csökkentett áron rendelheti meg a szolgáltatásokat. Ha viszont januárban rendel meg az ügyfél egy internetszolgáltatást úgy, hogy az előfizetésére irányadó számlázási ciklus még nem zárult le, akkor még a korábbi 18 százalékos  általános forgalmi adóval terhelt magasabb díjat kell fizetnie.

Feltöltőkártyás előfizetéseknél az 5 százalékos áfa 2018. január 1-jétől érvényesül. Havi/egyszeri díj esetén, amennyiben a 18 százalék áfa tartalmú díj levonása megtörtént 2017. december 31-ig, a szolgáltatás a 2018-ra átnyúló időszakban is használható, a szolgáltatás érvényességének a végéig – tették hozzá. További információ itt érhető el.

A Telenornál egyébként volt egy termék, a három hónapos ünnepi tarifával hirdetett karácsonyi díjcsomag, amelynél lényegében előre odaadták az áfacsökkentést. Aki látni szeretné, a cégnél hogyan változtak az árak, az itt talál információt.

A UPC azt írta, náluk több esetben az áfaváltozás mértékénél nagyobb bruttó árcsökkenés is előfordul, de ezt bővebben nem fejtették ki. Weboldalukra kitettek egy áfakalkulátort, amivel ellenőrizni lehet a tarifákat.

A Magyar Telekom lakossági ügyfelei itt, üzleti ügyfelei pedig itt találnak információt, és nézhetik meg, hogyan változott díjcsomagjuk ára. Ők azt emelték ki még, hogy azokban a csomagokban is érvényesítették az áfacsökkentés hatását, amelyekben csak részelemként szerepel az internetszolgáltatás. Ezeknél megbontották a díjakat, és az egyes szolgáltatásokat külön tüntetik fel a számlákon.

A Vodafone-nál az áfacsökkentéssel kapcsolatos információk itt érhetőek el, a módosított, a jelenleg érvényes díjszabás pedig itt.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik