Pénzügy

Sokak számára csak álom a nettó 200 ezres átlagfizetés

Most szeptemberben csaknem 14 százalékkal voltak magasabbak a keresetek – persze átlagosan –, mint egy évvel korábban. Az átlag bruttó bér az országban 292 ezer forint volt – derült ki a statisztikai hivatal adataiból. A versenyszférában 299 300 forint az átlagos bruttó kereset, a nettó pedig 199 ezer.

Az első kilenc hónapban 199 419 forint volt az átlagos nettó kereset, ami az előző év azonos időszakához képest 12,8 százalékkal jelent több pénzt. A statisztika szépsége, hogy az átlagokat egyetlen kiugró érték is képes felhúzni és nincs ez másként ebben az esetben sem – hívta fel a figyelmet az Mfor. Budapesten ugyanis a vizsgált időszakban  245 809 forint volt az átlagos nettó bér.

És ha a fővárost kivesszük az egyenletből, akkor a majdnem 200 ezer forint helyett már „csak” 166 ezer forintos nettót kapunk átlagban. Az országos viszonylatban kiemelkedő béreket adó főváros bérszintje tehát 33 ezer forinttal húzza fel a statisztikákat.

Egyébként pedig az országban jellemző nettó keresetek nagyon széles skálán mozognak, a legmagasabb és legalacsonyabb átlag között pedig 82,2 százalékos a különbség.Vagyis a fővárosi átlagnettó ennyivel több a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elérhetőnél, ahol a szeptember végi állapot szerint 134 904 forint volt a nettó fizetés. Ennél majdnem 110 ezer forinttal magasabb a budapesti átlag. A leszakadás azonban nem csak a legkeletibb megyénket érinti: még a 150 ezer forintot sem érte el az átlag Békés és Nógrád megyében, és a borsodi átlag is alig pár száz forinttal haladta meg ezt a szintet. És ez még mindig jelentős különbség, annak ellenére is, hogy az idén Budapesten kevésbé nőttek a bérek, mint máshol.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik