Pénzügy

Nyugdíjvagyon: 2826 milliárddal adós az állam

Az államháztartás számlái közt még nyilvántartják a magánpénztári átlépőknek járó pénzt.

A magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésekor mintegy 2,8 millió pénztártag döntött úgy, hogy az államhoz viszi át mintegy 3 ezer milliárd forintnyi megtakarítását – írja az mfor.hu, felidézve, hogy az állami nyugdíjrendszerben nincs nyoma a pénznek, azt alapvetően adósságcsökkentésre fordították.

Kötelezettségként a nyugdíjrendszeren belül sem jelent meg az összeg az egyénekhez kapcsolódó számlákon, az érintettek többsége vélhetően bele is nyugodott, hogy egy forintot sem lát már nyugdíjas éveiben korábbi megtakarításaiból.

A gazdasági portál szerint ugyanakkor utolsó utáni szalmaszálként van olyan statisztikai kimutatás, amelyben még mindig kimutatják ezt a tartozást. A jegybank az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése ugyanis feltünteti ezt a kötelezettséget.

A legutóbbi, múlt pénteken publikált adatok alapján, szeptember végén az államháztartás 2826,1 milliárd forinttal tartozik a nyugdíjpénztári átlépések miatt. Tavaly év végén még 2835,4 milliárd forint tartozást tartottak nyilván, az idén június végén 2829,2 forintot.

Az mfor.hu szerint az állam azzal, hogy az adat része a jegybanki statisztikának, áttételesen elismeri, hogy tartozása van az állampolgárokkal szemben.

Itt az áttörés: megvan az első magánnyugdíjpénztár, amelyik fizethet nyugdíjat
Akik kitartottak a magánnyugdíjpénztáruk mellett, jól jártak, mostantól learathatják a gyümölcsöt.
persely (persely)
Magánnyugdíj: áldhatják az eszüket, akik nemet mondtak a kormánynak
Szépen hízik a megmaradt 58 ezres manyuptábor megtakarítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik