Pénzügy

Itt a nagy MNB-bejelentés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai kamatdöntő ülése után két új eszközt jelentett be.

  • 2018. január 1-től bevezetnek egy feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt (IRS), melyhez az első negyedévre vonatkozóan 300 milliárd forintos keretösszeget rendeltek.

Ennek segítségével a kereskedelmi bankok a jelenlegi alacsony szinten tudják stabilizálni forrásköltségeiket, mely ösztönzőleg hathat a hosszabb lejáratú állampapírok vásárlására, hiszen egy későbbi hozamemelkedés nem okoz veszteséget.

  • A másik eszköz egy célzott program lesz, melynek keretén belül 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol az MNB, ezzel is plusz likviditást biztosít a kereskedelmi bankok részére, illetve csökkenti a bankok kockázatát.

Mindkét eszköz segíti a fix kamatozású hitelek arányának növekedését, melyet a jegybank a korábbi jelzései alapján a jelenlegi 35-40%-ról 80%-ra szeretne emelni. A programok operatív részleteire vonatkozó döntést az MNB decemberben hozza meg.

Az Equilor elemzői szerint összességében a fenti intézkedések hatására jelentősnek mondható hozamcsökkenés indulhat majd a 3 és 5 éves állampapíroknál, de a 10 éves lejárat piacán is érzékelhető változás lehet. A folyamat egybecseng a jegybank korábban megfogalmazott céljaival: a rövid lejáratú hozamok után a hosszabb lejáratú hozamok leszorításán dolgoznak, mely jelentősen segítené a hosszú kamatperiódusú hitelek elterjedését, illetve megkönnyítené a váltást, így nagy mértékben csökkenne a rendszerszintű kamatkockázat.

Kiemelt kép: 24.hu/ Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik