Pénzügy

Még most is bombaüzlet lehet belevágni az Airbnb-be

Budapesten az elmúlt időszakban elszálltak az ingatlanárak – a Pénzcentrum.hu arra volt kíváncsi, az áremelkedés mellett is megéri-e még azért venni lakást, hogy rövid távú lakáskiadáson szedjük meg magunka. Ehhez megnézték, mennyivel kereshetünk több pénzt évente, ha a hosszú távú lakáskiadás helyett például az AirBnB-t választjuk.

Megállapítják, hogy bár sokan azt gondolták, hogy az AirBnB-láznak befellegzett, ez mégsem járt a piac összeomlásával. Míg 2016-ban 13 793 budapesti ingatlan volt megtalálható a cég adatbázisában az AirBnB-s statisztikákkal foglalkozó Airdna.co oldal adata szerint, addig ez a szám 2017-re 18 915-re duzzadt. És hogy továbbra is megéri-e a dolog? Egy két lakrészes belvárosi lakás megvásárlásából kiindulva számoltak.

Modelljük és számításaik szerint:

  • Egy új Airbnb-snél az első évben 13,3 ezer, második évtől kezdve pedig 19,2 ezer euró lehet a bevétel.  Ez forintban, jelenlegi árfolyamon kiszámolva 4,1 millió illetve 6 millió forint. Ha mindezt öt évre vizsgáljuk, akkor a teljes bevétel 28,1 millió forint lesz, melyet, ha öttel elosztunk, akkor az durván évi 5,62 millió forint. Ennyi tehát, a legegyszerűbb modellt alkalmazva, az éves bevétel az ingatlanon. A vizsgált lakás vételárára 63,9 millió forintot vettek figyelembe, így az derült ki, hogy az ingatlanon 8,8 százalék bruttó hozamot lehet elérni.
  • Ezzel szemben ha nem rövid távú lakáskiadásra rendezkedünk be, hanem kiadjuk a lakást egy ingatlankezelőnek, az elviheti a bevételünk 30 százalékát is, tehát a hozamunk rögtön 6,2 százalékra csökken.
  • Ehhez képest, ha simán kiadjuk az ingatlant, akkor a kisebb lakrészre számolhatunk 100 ezer forint havi bérleti díjat, a nagyobbra pedig nyugodtan kérhetünk akár 160 ezer forintot is, így a havi 260 ezer forintos teljes bevétellel 4,5 százalékos hozamot érhetünk el, ha úgy számolunk, hogy évente egy hónapot üresen áll a lakás.

Összehasonlításul pedig mellétették: a Prémium Magyar Államkötvény éves kamata öt évre 3,8 százalék.

A portál külön végzett arra is számításokat, hogy mi a helyzet ha a lakást hitelből vásároljuk. Ekkor a fenti hozamszintekből nagyjából 2,5 – 3 százalékpontot kell levonnunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik