Pénzügy

Ketyeg az árbomba az ingatlanpiacon

Ugyan 2017 eddig eltelt részében nem nőtt a lakáspiaci forgalom az előző évhez képest (sőt, valójában enyhén csökkent), a divatos lokációkban fennmaradt az erőteljes pörgés, ami az árak folyamatos emelkedését is magával hozza, derül ki többek között a GKI elemzéséből. A – jó helyen lévő – lakás, mint befektetési célpont továbbra is komoly vonzerő, hiszen az alacsony kamatok korában alig lehet ésszerű és nem túl kockázatos pénzügyi instrumentumokat találni.

A felmérés szerint a lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) értéke a fővárosban csaknem 2, az ország egészét illetően pedig 1 ponttal csökkent. Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 7, az országos 9 ponttal került lejjebb. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációban és Nyugat-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőttihez képest kissé romlottak. A keleti régióban ugyanakkor némi pozitív változás volt érezhető.

Még bőven lehet áremelkedés

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest nem sokat változtak. A biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 16 százalékpontos a növekedés, a valószínű szándékú körben 12 százalékpontos csökkenés következett be. Így összességében enyhe visszaesést regisztráltak. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások intenzitása csökkent valamelyest az egy negyedévvel ezelőttihez képest.

A használt lakások várható áremelkedési ütemére vonatkozó várakozások Budapesten összességében emelkedtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest (2,5-ről 4,3 százalékra). A divatos lokációkban viszont akár 6-8 százalékos további áremelkedés is elképzelhető a következő 12 hónapban. A keleti régióban 1% alatti, a nyugati országrészben 2,5 százalékos várható emelkedés valószínű. Az új építésű lakások árai esetében 4-7 százalékos áremelkedésre lehet számítani.

Az építési telkeket viszik, mint a cukrot

A telekpiaci kilátások az elmúlt két évben jelentős stabilitást mutattak. 2016 első negyedéve óta csak kisebb hullámzás érezhető, a jelen felmérés során éppen némi javulás: a telekpiaci indexek értéke a fővárosra és az egész országra vonatkozóan is 6-6 ponttal emelkedett.

Az építési telkek ára várhatóan 5-10 százalékkal nőhet a következő egy évben, a leggyorsabb növekedés a fővárosi agglomerációban várható az elemzés szerint.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik