Pénzügy

Nyáron még eltörölték volna, mégis maradhat a 200 százalékos adóbírság

Július végén írtuk, hogy nagy változások jönnek a NAV-nál, többek között eltörölnék a 200 százalékos adóbírságot egy törvényjavaslat szerint, és legfeljebb 100 százalékos lehetne a büntetés jövőre:

Nagy változások jöhetnek a NAV-nál
Nem vizsgálódhatnának egy évnél tovább a revizorok, és 200 százalékos adóbírságot sem lehetne kiszabni.

A Nemzeti Adókonzultáción is megerősítették, hogy a 200 százalékos bírság a múlté. Nem ismert egyetlenegy olyan javaslat sem, amely a 200 százalékos bírság megtartása mellett érvelt volna. Ehhez képest most az adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatban már ismét a 200 százalékos bírság szerepel – hívta fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.

A miniszteri indoklásban – a jelenleg hatályos szöveggel azonosan – csupán azt rögzítik, hogy 200 százalék a maximális bírság, ha az adóhiány bevétel eltitkolással, bizonylatok, könyvek meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

Ehhez képest ez volt olvasható a nyári javaslatban:

A tervezet a 200 százalékos bírságmértéket 100 százalékra csökkentené, mivel a tapasztalatok alapján érdemben nem motivál a jogkövetésre a kiemelten magas 200 százalékos bírság, jellemzően csak a meg nem fizetett tartozások összegét növeli.

Az MKOE tagsága nevében elfogadhatatlannak tartja, hogy az adózókat az állam 200 százalékos bírsággal fenyegesse. Különösen hogy közben az adóhatóság saját jogszabálysértései után semmit sem fizet. Annak ellenére sem, hogy többször is ezt ígérte az NGM korábbi helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik