Pénzügy

Ők azok, akik keddtől elbukhatják a tb-t

Október 31-én lejár a diákigazolványok érvényessége, ezzel együtt a 45 napos türelmi határidő is, így akinek már megszűnt a tanulói/hallgatói jogviszonya, és nem tudott elhelyezkedni, fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot (a köznyelv szerint a tb-t), aminek összege idén 7 110 forint havonta – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.

Ezt a járulékot csak annak kell fizetnie, aki nem biztosított és egészségügyi szolgáltatásra semmilyen más jogcímen nem jogosult. De például járulékfizetési kötelezettség terheli azokat a levelezős hallgatókat is, akiknek nincsen egyéb biztosítási (pl. munkavállalói) jogviszonyuk.

Fizetési mentességet kérhetnek viszont az alacsony jövedelműek: a rászorultságot a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, vagyis 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, vagyis 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-jétől a fogyasztói árindex tervezett növekedésével párhuzamosan havi 7110 forintról (napi összege 237 forintról) 7320 forintra (napi összege 244 forintra) nő:

Elfogadták az adócsomagot
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint adócsökkentés és kisebb bürokrácia jön 2018-ra.

Kiemelt kép: Habfürdőző fiatalok az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóján, az EFOTT-on Velencén 2017. július 15-én. MTI, Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik