Pénzügy

Mutatjuk, havonta mennyit érdemes félretenni, hogy mihamarabb lakást tudjunk venni

Mit lehet tanácsolni annak, aki lakást szeretne: most állna neki takarékoskodni, pár éven belül pedig meg is vásárolná az áhított ingatlant? Szakértőt kérdeztünk.

A magyaroknak fontos, hogy saját lakásuk legyen – tízből kilencen el is érik ezt célt, derül ki az OECD statisztikájából. Ezzel az eredménnyel egyébként dobogós, harmadik helyezést értünk el.

De mi kell ahhoz, hogy meglegyen a vágyott saját lakás vagy ház? Hogyan érdemes nekifogni az ingatlanszerzési projektnek, és milyen úton juthatunk el odáig, hogy költözhessünk? Az OTP lakáshitelezési igazgatóját, Kormos Zoltánt kérdeztük erről.

Természetesen lakástakarék!

A lakásvásárlást érdemes úgy kezdeni, hogy félreteszünk egy kis pénzt. És hogy milyen megtakarítási formát válasszunk lakáscélra? A szakértő a lakástakarék-pénztári szerződést ajánlja, kiemelve, hogy megtakarításunk összege után 30 százalékos, maximum évi 72 000 forintos állami támogatást kaphatunk, amennyiben legalább 4 éven keresztül takarékoskodunk és a megtakarítás összegét a későbbiekben lakáscélra használjuk fel. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben már ezzel kimagasló hozam érhető el, amihez még hozzájárul a lakástakarékpénztár által a megtakarítás összegére és a jóváírt állami támogatásra térített betéti kamat is.

Amit még érdemes tudni: a támogatás személyenként (szerződésenként) jár. Egy személynek azonban lehet több szerződése is, ha közeli hozzátartozót jelöl meg kedvezményezettként.

És mit lehet mondani annak, aki most kezdene el lakásra takarékoskodni: mennyit tegyen félre havonta, hány évig kell takarékoskodnia, mielőtt belevágna a vásárlásba, vagy építésbe?
Abból kiindulva, hogy hitelre is szükségünk lesz, a minimumcél az kell hogy legyen, hogy a vételár (forgalmi érték) legalább 20 százalékát összegyűjtsük. Törvényi előírás van ugyanis arra, hogy a hitel nem lehet több, mint a vételár 80 százaléka.

Szóval a 20 százalékot kell elérnünk első körben – amihez tökéletesen megfelel a már említett lakástakarék-pénztári magtakarítás. A maximális éves állami támogatáshoz havi 20 000 forint megtakarítást célszerű vállalni, és a megtakarítás hosszától függően a következő összegekre leszünk jogosultak az OTP Lakástakarék START U termékeit választva:

Így például a 6 év alatt összegyűjtött 1 877 701 forint saját erő egy kb. 9 millió forint vételárú lakás megvásárlásához lehet elég – mondta a szakértő.

Ha pedig nem szeretnénk hitelt felvenni, érdemes közeli hozzátartozókkal (szülőkkel, testvérekkel) közösen takarékoskodni, hiszen pl. 3 darab 10 éves lakástakarék-szerződéssel már  9,4 millió forintot is összegyűjthetünk a tartam végére. Ennyiből már tudunk venni egy 1,5 szobás szolid jellemzőkkel bíró lakást (változatlan lakásárakat feltételezve) – adott tippet a szakértő.

A közeli hozzátartozók bevonása ahhoz is jól jöhet, ha drágább ingatlanban gondolkodunk, vagy ha a hitel összegéből szeretnék lefaragni.

5 év múlva akár költözhetünk is

A havi 20 ezer forintos példánál maradva nézzük, hány év takarékoskodás után vághatunk bele mondjuk egy 15-20 millió forintos lakás megvásárlásába, hitelfelvétellel, és mennyi idő alatt fizethetjük ki teljesen az ingatlant?

Reálisan legalább két lakástakarék-szerződés megkötésével érdemes belevágni ebbe a lakásprojektbe. Két db 4 év 10 hónapos szerződéssel valamivel több mint 3 millió forint spórolható össze, ami egy 15 millió forintos vételárú lakás megvásárlásánál már elég a minimális saját erőhöz. Ha a fennmaradt 12 millió forintos vételárrészre hitelt veszünk fel, azt 15-20 éves futamidő alatt lehet letörleszteni (a futamidő függ a visszafizetéshez rendelkezésre álló havi jövedelem nagyságától, és a vállalható havi részlet mértékétől is). Azaz összességében 20-25 évet tehet ki a projekt teljes időtartama.

Itt az idő!

Végül arra voltunk kíváncsiak, hogy a lakáspiacot és a kamatokat is figyelembe véve kedvező-e most az idő arra, hogy lakáscélra kezdjünk el félretenni? A szakértő szerint igen, ugyanis a kapcsolódó 30 százalékos állami támogatás igénybevételével a lakáscélú betét hozama kiemelkedően magas: OTP LTP esetén az EBKM állami támogatással: 4,59-11,25%. Ez jóval több, mint amennyit az alternatív megtakarításokkal (bankbetét/állampapír/értékpapír) el lehet érni.

A hitelek oldaláról közelítve is optimális időszakban vagyunk: kedvező kamatfeltételek mellett vehetünk fel államilag kamattámogatott vagy akár piaci feltételű lakáshitelt is. És bár a lakáspiaci árak az elmúlt években jelentősen emelkedtek, a különböző banki lakásárindexek továbbra is azt mutatják, hogy a lakásárak még nem fognak csökkenni. Azaz van még további tere az árak emelkedésének, reálértékben a hazai lakásárak jellemzően a 2008. évi válságot megelőző szinten állnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik