Pénzügy

Svájci kém áll bíróság elé Németországban

Azt próbálta felderíteni, hogyan férhettek titkos bankszámlák adataihoz.

Bíróság elé állítanak szerdán Németországban egy svájci férfit, akit azzal vádolnak, hogy egy német tartományi adóhatóságnál kémkedett.

Az 54 éves, Daniel M. néven azonosított férfinak az volt a célja, hogy felderítse: hogyan jutottak hozzá a német hatóságok a honfitársaik által – adóelkerülés céljával – Svájcban nyitott titkos bankszámlák adataihoz.

Az áprilisban Németországban őrizetbe vett férfi az észak-rajna-vesztfáliai adóhatóságnál kémkedett, illetve annak néhány alkalmazottjától is próbált információkat szerezni csaknem négy éven keresztül, 2015 februárjáig. A német ügyészség szerint a svájci kém személyes információkat is gyűjtött adóellenőrökről azzal a céllal, hogy a svájci hatóságok eljárást tudjanak indítani ellenük a bankszámlaadatokat tartalmazó adathordozók megvásárlása miatt.

A német pénzügyminisztérium szerint Daniel M. mintegy 100 ezer eurót kapott tevékenységéért.

Észak-Rajna-Vesztfália 2010 óta mintegy 17,9 millió eurót fordított arra, hogy megvásárolja az adócsaló német állampolgárok svájci bankszámlaadatait, és ennek köszönhetően csaknem 7 milliárd euró adóbevételt tudott visszaszerezni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik