Pénzügy

Ebbe fektessen, ha kevés a pénze és többet szeretne

Aki azt hiszi, hogy a kevés pénzzel nem lehet semmit kezdeni, az téved. Vannak ugyanis olyan befektetési lehetőségek, amelyek ebben az esetben is jól szaporíthatják a megtakarításunkat, és még azt is képesek figyelembe venni, hogy kisebb vagy nagyobb kockázatot vállalnánk-e.

A kevés pénzt is fialtathatjuk eredményesen

Az OTP szakértője szerint a „kevés pénz” növelésére ideális megoldás lehet az állandó vételi megbízás, amellyel havi rendszerességgel, egyszeri megbízás megadásával vásárolhatunk befektetési jegyeket. Így egyszerűen és kényelmesen takarékoskodhatunk havi rendszerességgel értékpapírokban.

Milyen típusú befektetéseket érdemes még megcélozni kevés pénzzel, különösen a jelenlegi alacsony kamatok mellett? És mi az, amivel nem megyünk semmire? Erre is van a szakértőnek tippje.

Mint kiemelte, a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben is sokkal kedvezőbb kamatozást lehet elérni ha nem a hagyományos bankbetétekben, vagy lekötetlenül tartjuk a pénzünket.

A szakértő szerint a kedvezőbb befektetési formák kiaknázása végett érdemes valamelyik bankfiókjukban úgynevezett értékpapírszámlát nyitni, amelyből többféle konstrukcióból választhatunk. És ha 20 százalékos adóvisszatérítést is szeretnénk kapni (ami szintén a megtakarításunkat gyarapíthatja), akkor választhatjuk a nyugdíj-előtakarékossági számlát vagy tartós befektetési értékpapírszámlát is. Az értékpapírszámla megnyitása után pedig vásárolhatunk különféle értékpapírokat, akár az OTPdirekt online csatornáján, vagy a Smartbróker applikáción keresztül is.

Lehet-e a kevés pénzből sokat csinálni?

De mire lehet számítani, ha valaki kevés pénzt fektet be, lehet-e a kevés pénzből sokat csinálni? Hosszú, vagy rövid távra érdemes-e befektetni a kevés pénzt? Kedvez most az idő/piaci körülmények / kamatkörnyezet a kis összegű megtakarításoknak?

A szakértő konkrét példával érzékeltette, mekkora különbséget jelenthet, ha gondosan választjuk meg a befektetésünk:

  • a kamatozó kincstárjegyre (KKJ) jelenleg 2 százalékos (2,00 % p.a ) az éves kamat, míg
  • a kétéves állampapírral (2MÁP) 2,5 százalékos (2,50 % p.a) kamat érhető el egy év alatt, kockázatmentesen, kedvező visszaváltási feltételekkel.
  • A betéti kamat viszont ennél jóval alacsonyabb.

Így évente körülbelül 15 000 forinttól esik el millió forintonként az az ügyfél, aki a kedvező feltételek ellenére lekötetlenül a bankszámláján tartja a pénzét. Ebből a példából is látszik, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben is sok pénzt vesztegetnek el azok az ügyfelek, akik nem aknázzák ki a kedvezőbb befektetési lehetőséget.

Annak érdekében, hogy mindenkinek a megfelelő terméket tudják ajánlani, ki kell töltenünk egy ún. alkalmassági tesztet, amely alapján az OTP Bank besorol minket az alábbi öt kockázati kategória egyikébe:

  • Stabil
  • Konzervatív
  • Kiegyensúlyozott
  • Dinamikus
  • Agresszív

Aztán ezt figyelembe véve állítják össze a kockázati profilunknak leginkább megfelelő termékportfóliót.

Nem titok, hogy nagyobb hozam lehetőségéért nagyobb kockázatot kell vállalni – jegyezte meg a szakértő. Ha magasabb kockázatot vállalnánk, akkor az ilyen típusú befektetési termékek közül például a részvényalapokat, certifikátokat, BÉT határidős megbízásokat, tőzsdei opciós ügyleteket ajánlotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik