Pénzügy

Az osztrákok berágtak a német autópályadíjra

német autópálya (németország, autópá)
német autópálya (németország, autópá)

Ausztria szerint diszkriminatív a tervezett német autópályadíj, ezért az Európai Bíróságra viszik az ügyet. Szerintük jók az esélyeik, azt remélik, az EB a jelenleg tervezett formában elkaszálja a díj bevezetését, írta a Portfólió.

Az osztrák közlekedési miniszter, Jörg Leichtfried azzal indokolta az osztrák kormány lépését, hogy a 2019-ben bevezetésre kerülő német autópályadíj diszkriminatív, és elsősorban a külföldi autósokkal fizettetnék meg a német autópályák fenntartását.

Eddig a német autósok ingyen használhatták a német autópályákat. A tervek szerint nekik is fizetni kell autópályadíjat, de őket részben kompenzálják azzal, hogy mentesülnek a gépjárműadó alól, így valójában csak a külföldi autósok fizetnének díjat az autópálya-használat után.

Az intézkedés nem tetszett az Európai Bizottságnak, szerintük ez diszkrimináció, ezért kötelezettségszegési eljárást indított Németország ellen 2015 júliusában. Megindultak a tárgyalások, és a Merkel-kormány azt javasolta kompromisszumként, hogy az adócsökkentést az autók környezetvédelmi besorolásához kössék, amit az Európai Bizottság elfogadott. A rendszer 2019-től lépne életbe.

A témáról bővebben ebben a cikkünkben is olvashat:

németország (németország)
Tudta? A német autósok nem fizetnek német autópályadíjat
Bevezetés a német gazdaságpolitikába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik