Pénzügy

Nyugdíjbombán ül a világ, totális elszegényedés jöhet

idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
Magyarországon 2030-ban a 12 hónapból csak kilencet lesz képes finanszírozni az állam.

Az egész fejlett világnak és Magyarországnak is szembe kell néznie a nyugdíjrendszer reformjával a következő egy-két évtizedben – írja a Magyar Nemzet. A lap a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum, WEF) friss tanulmányára hivatkozik, amely szerint a jelenlegi nyugdíjak fenntarthatatlanok.

Németországban 2036-ra minden ötödik nyugdíjas a szegénységi szint közelében él majd, mivel nemcsak a népességfogyás okoz problémát, hanem az is, hogy minden negyedik munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik, ahol még a tíz eurót sem éri el az órabér. Így 15 év múlva minden második német nyugdíjas csak az alapbiztosításnak megfelelő állami nyugdíjat kapja.

Elveszik a munkát

A demográfiai változások miatt egyre nagyobb lesz a nyugdíjkassza hiánya. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Hollandiában, Ausztráliában és Japánban is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a digitalizáció és a robotika miatt állások milliói szűnnek majd meg, azt pedig nem tudni, milyen számban keletkeznek új munkahelyek.

Magyarországon még sötétebb a helyzet. Az alacsony születésszám mellett súlyos gond az is, hogy nagyon sokan csak a minimálbér után fizetnek járulékokat. Sokkal kevesebb a pénz a nyugdíjkasszában, mint amennyi kellene.

2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állam, ha nem változik a jelenlegi járulékfizetési rendszer.

Hónapok nyugdíj nélkül

A legsanyarúbb helyzetben az a hozzávetőlegesen egymillió fős, járulékot csak a minimálbér után fizető tömeg lesz, akiknek járandósága valahol harminc- és ötvenezer forint körül alakul majd. Ezt támasztja alá, hogy amíg most a lakosság 18 százaléka nyugdíjas, addig ez az arány 2040-re 26 százalékra emelkedik, húsz évvel később pedig már minden harmadik magyar nyugdíjas lesz.

További terhet jelent a társadalomnak, hogy miközben egyre kevesebben dolgoznak, az elöregedő társadalomnak egyre többet kell költenie egészségügyi ellátásra. A WEF szerzői szerint a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni, mert fenntarthatatlan, a járulékfizetésből nem lehet finanszírozni az ellátást. Rámutatnak, mindezért fontos az öngondoskodás erősítése.

Mint a klímaváltozás

A World Economic Forum (WEF) már korábban is jelezte, mekkora gondot jelent, hogy a világ gyakorlatilag egy nyugdíjbombán ül, a legnagyobb gazdaságok nyugdíjdeficitje 2050-re akár a 400 ezer milliárd dollárt is meghaladhatja. A WEF szerint a várható élettartam növekedése és az öregedő társadalom a klímaváltozás pénzügyi megfelelője.

A közeljövőben született gyermekek várható életkora jelentősen kitolódhat, a nyugdíjban lévők pénzügyi biztonsága csillagászati összegekbe is kerülhet. Korábban Az OECD úgy számolt, hogy a nyugdíj előtti jövedelem legalább 70%-ára kellene ahhoz, hogy a nyugdíjas években fenn lehessen tartani a korábban megszokott életszínvonalat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik