Pénzügy

8 hiba, amit érdemes elkerülni, ha a legtöbbet hozná ki a befektetéséből

A befektetések világában nagyon könnyű rossz döntést hozni, aminek a következménye hamar szemmel látható a veszteségek képében. Nincs olyan Szent Grál, ami minden helyzetben garantálná számunkra a sikert, viszont profi befektetők arra is felhívják a figyelmet, hogy kellő tudatossággal sokat csiszolhatunk a befektetési technikánkon. A folyamat fontos állomása, hogy megismerjük azokat a tipikus ballépéseket, amelyeket mások már elkövettek, így ezt a tanulópénzt megspóroljuk. A Bankmonitor.hu néhány tippet összegyűjtött, amikre érdemes nagyon figyelnünk, ha nem akarunk súlyos befektetési hibákat elkövetni.

Terv nélkül csapunk a befektetésbe

Az élet minden területén fontos, hogy előre tervezzünk, miért épp a befektetéseknél lenne más a helyzet? Fontos tisztázni, hogy milyen célból fektetünk be (lakás, gyermek jövője, egészség fenntartása, nyugdíj), mennyi pénzre lehet szükségünk ezekhez, és mekkora kockázatot tudunk vállalni. A befektetési terv, akárcsak egy iránytű, mutatja számunkra az utat és visszavezet minket a jó irányba, ha pillanatnyilag nem tudnánk, hányadán is állunk.

Nem fektetünk kellő hangsúlyt a befektetések megosztására

Lényeges, hogy a kockázatvállalási hajlandóságunk és a befektetési céljaink függvényében próbáljunk egyensúlyt teremteni az egyes befektetési lehetőségek között. Az sem jó, ha csak a kockázatos befektetéseket halmozzuk, mert ekkor belefuthatunk fájdalmas bukásokba, de az sem előnyös, ha egyáltalán nem vállalunk rizikót, hiszen akkor az alacsony hozamok csapdájába ragadunk. Mindig érdemes figyelni a széljárást, mert az egyes befektetések más teljesítményre képesek attól függően, hogy éppen milyen idők járnak.

A múlt háborúit próbáljuk megvívni

Túlságosan is hajlamosak vagyunk azokra a befektetésekre tenni, amelyek a múltban jól muzsikáltak, vagy éppen azokra a jelekre figyelni, amelyek régebben bejöttek („ilyenkor esni szoktak a részvények”). Ahogy a visszapillantó tükörbe nézve vezetni kockázatos, úgy a befektetéseknél is mindig a jövőbeli kilátásokat érdemes figyelni, nem a múltba révedni.

Túl sokra vágyunk a realitásokhoz képest

Tisztában kell lennünk azzal, hogy az aktuális helyzethez mérten milyen hozamot várhatunk el úgy, hogy ne tegyük túl magasra a mércét. A múltból kiindulni súlyos hiba lehet, hiszen nagyot változhat a világ néhány év leforgása alatt is. Például az évekkel ezelőtt megszokott, kockázatmentesen elérhető 10 százalékos hozamra ma már csak magas kockázat vállalásával számíthatunk.

Nézzen utána, hogy jelenleg mekkora hozamot érhet el teljesen kockázatmentesen!

Megpróbáljuk a legjobb időpontot eltalálni a befektetéshez

Vannak olyan profik, akik mindig az aktuális trendek, pillanatnyi árfolyammozgások kihasználásával igyekszenek hozamot elérni, de átlagos befektetőként nem feltétlenül ez a követendő példa. Az időzítési döntések végzetesek lehetnek, még ha meg vagyunk is győződve arról, hogy merre halad az árfolyam, akkor is problémát okozhat a rövidtávú ingadozás.

Túlságosan biztosak vagyunk a dolgunkban

A kellő önbizalom fontos, de a befektetések terén végzetes lehet, ha úgy gondoljuk, hogy mindig a legjobb lehetőségeket tudjuk megragadni. Érdemes minden részletet átgondolni. Például: miért is olyan vonzó az adott befektetés, miért gondoljuk úgy, hogy megütjük vele a főnyereményt? Amennyiben nem találunk erre alapos okot, csak az árfolyam alakulásra, a hírekre, a többi befektetőtől hallottakra támaszkodunk, inkább álljunk tovább.

Félreértjük a kockázatokat

A kockázat fogalmát a mindennapokban sokféle dologra használjuk, általában negatív értelemben. A befektetéseknél leggyakrabban úgy értelmezzük, mint annak a veszélyét, hogy a pénzünk egy részét elbukhatjuk. A kockázat ugyanakkor esélyt is jelent a magasabb hozamra, így ésszerű és kellően hosszú időtávon tervezett befektetés mellett hasznot húzunk a rizikóvállalásból.

Nem jó mércéhez viszonyítjuk a teljesítményünk

A befektetéseknél mindenki arra kíváncsi, hogy milyen hozamot is ért el, ám korántsem mindegy, hogy ezt mihez viszonyítjuk (például ne a kollegánk által állítólag elért hozamhoz hasonlítsuk). Érdemes egy közös nevezőt találni, ami kifejezi számunkra, hogy jó döntést hoztunk vagy sem. Alapvető célunk lehet, hogy legalább az infláció szintjét megugorjuk, de egy kockázatos befektetésnél egyértelmű elvárásunk lehet, hogy az állampapírok hozamát is lekörözzük.

Kimelt kép:Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik