Pénzügy

Tényleg megfeleződhetett a modern kazánok ára tavaly óta

További jelentős árcsökkenésre viszont már nem lehet számítani. Most érdemes cserélni, mert a szerelési díjak viszont eszméletlenül megnőhetnek.

Halasztás után tavaly július 1-től lépett életbe az az uniós szabály, mely szerint a régi típusú cirkokazánokat azóta már nem lehet forgalomba hozni. Maradt a kondenzációs kazán, amivel egyébként jobban is járhatunk, mert sokkal jobb a hatásfoka, vagyis kevesebb lesz mellette a fűtési költség. Nem véletlen, hogy tőlünk nyugatabbra már egy ideje csak ilyeneket építenek be.

Egy gond van csak vele, hogy drága, főleg, hogy speciális kémény is kell hozzá, ami nagyjából 400 ezer forint. Igaz, időközben kifejlesztettek olyan készüléket is, amihez nem kell a kémény.

Mostanra úgy tűnik, hogy az árak is mérséklődtek. Ami jó hír azoknak, akik még kazáncsere előtt állnak. Olvasónk viszont, aki felhívta figyelmünket a jelenségre, nem örült ennyire. Ő ugyanis még tavaly júniusban vett kazánt. És mivel kondenzációsra nem volt pénze, egy régi típusú, de vadiúj darabra cserélte le a 20 éves öntöttvaskazánt, ami egyébként még működött, csak zabálta a gázt.

Akkor nagyon elégedett volt, hogy 200 ezer forintból megúszta a dolgot. Azonban amikor most megtudta, hogy a szomszédja ugyanennyiért az idén már kondenzációs kazánt vett, ráadásul olyat, amihez még a 400 ezer forintos kéményt sem kellett megcsináltatnia (elég volt egy osztott füstcső), akkor eléggé felszaladt a vérnyomása. Tavaly ugyanis elmondása szerint nemigen látott 350-400 ezer forint alatt kondenzációs kazánt. Tehát ahogy ő észlelte, megfeleződtek az árak. Nem mellesleg a szomszéd gázszámlája jóval kevesebb lesz, mint az övé, mert a kondenzációs kazán hatékonyabb.

És ahogy bosszankodott, az jutott eszébe, vajon kik szedték meg magukat tavaly azon, hogy dupla áron kínálták a korszerű kazánt? Százszor megbánta már, hogy tavaly megvette a nem kondenzációsat. Mint írta, ha tehetné, most azonnal lecserélné kondenzációsra a tavaly vett cirkokazánt, ha utóbbit el tudná adni. De attól tart, bolond lenne bárki is megvenni, amikor már a kondenzációs sem kerül többe.

A Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap szakértőjét, Lantos Tivadart kérdeztük, tényleg jelentősen lementek-e az árak tavaly óta, és hogy ezek szerint érdemes-e most megvenni a kondenzációs kazánokat, vagy lehet-e további árcsökkenésre számítani.

Az alapkazánok árai tényleg jelentősen csökkentek

A gyártók tájékoztatása szerint az alap kondenzációs kazánoknál nagy a „harc”, az árverseny, ezért jelentősen csökkentek az árak. Eközben apróbb többlet műszaki tartalom is megjelent, ilyen például az időjárás-követő funkció – írta megkeresésünkre Lantos Tivadar.

Prémiumkategóriában viszont teljesen más a helyzet, ott az árak a műszaki fejlesztéseknek betudhatóan emelkednek. Minden gyártónak van ilyen és olyan kazánja egyaránt. Igaza van tehát olvasónknak abban, hogy volt árcsökkenés a kondenzációs kazánok piacán, sőt
további árcsökkenésre is lehet számítani, de ez már nem lesz jelentős, hiszen itt legfeljebb 200 ezer forintos tételekről beszélünk, és lassan eléri a piac a minimumot – tette hozzá a szakértő.

Az ő véleménye szerint nem érdemes kivárni, míg a régi készülékünk teljesen megadja magát, annak reményében, hogy olcsóbb lesz a kondenzációs kazán, mert ezen az ügyleten csak veszíthetünk.

Ebbe belejátszhat az is, hogy a kazánárcsökkenéssel párhuzamosan emelkedtek a kivitelezői díjak , és ezen a területen további növekedés prognosztizálható. A szakemberhiány növekedésével egyenes arányban fognak növekedni a kivitelezési díjak is – borítékolta Lantos.

Mindenképp érdemes lecserélni a kazánunkat egy magasabb műszaki tartalommal bíró, energiahatékonyabb kondenzációs kazánra. Ám azt tudnunk kell, hogy nem a kondenzációs gázkazán ára a legjelentősebb tétel egy kazáncserénél. Át kell alakítani az égéstermék-elvezetőt, gáztervet kell benyújtani, meózni kell, kéményseprőterv kell. Szerelési, beüzemelési díjat kell fizetni, és némileg a fűtésrendszert is át kell alakítani, iszapleválasztót, mikrobuborék-leválasztót kell beszerelni. Így egy egyszerű kazáncsere máris 400-500 ezer forintos tétel lehet. Nem beszélve mondjuk egy belvárosi, műemlékvédett lakásról, ahol a költségek ennek a duplájára is növekedhetnek. A költségek függnek ugyanis a kémény hosszától, a szereléstől, a technikai akadályoktól.

A legjobb befektetések egyike a kondenzációs gázkazán

Akinek 20-30 éves nyílt égésterű gázkészüléke van, annak a szakértő mindenképp javasolja a cserét. Az ilyen kazánok ugyanis bármikor felmondhatják a szolgálatot, és télvíz idején akár 2 hónapot is kell várni a papírok átfutására, és gázszerelő szakembert sem egyszerű feladat találni. Sajnos az anyagi források nem minden háztartásban állnak rendelkezésre. Viszont tudjuk, hogy minden gázkazánt évente karban kell tartatni, tisztíttatni kell. Ilyenkor célszerű lehet kikérni a szakember véleményét, megérett-e már a cserére a gázkészülék.

Aki még tavaly megvásárolta a nyílt égésterű kazánt, és felszereltette egyszerűsített készülékcserével, nem döntött rosszul, de jól sem. A kazáncsere csak a készülék árába + szerelési díjba került (ezt meg lehetett úszni 160 + 30 ezer forintból). Nem kellett gázterv, kéményseprő, kémény stb.  Az áttérés a kondenzációs kazánra viszont minimum 500 ezer forintba került volna.

Viszont így elmaradt a korszerűsítés, és idővel úgyis át kell majd alakítani a kéményt, ha tönkremegy az újonnan vásárolt nyílt égésterű kazán. Tehát ezzel csak elodáztuk a költségeket, nem beszélve arról, hogy az üzemeltetés is lényegesen többe kerül egy nyílt égésterű kazán esetén.

Fontos leszögezni, hogy az áttérés a kondenzációs kazánra 30-40 százalékos rezsiköltség-csökkenést jelent. Ez az egyik legjobb beruházás, hiszen a megtérülési számok nagyon jók, pillanatnyilag a napelemnél is jobbak.

Tehát, akinek van megtakarított pénze, a legjobban teszi, ha energetikai korszerűsítésbe fektet be, hiszen sokkal többet kap így, mintha bankban tartaná a pénzét – összegzett Lantos Tivadar.

És ha már fűtéskorszerűsítésről volt szó, ez is ide kívánkozik, mivel csütörtöktől indulnak a konvektor-pályázatok:

Még nyáron indulhat a konvektorcsere-program
Az illetékes államtitkár 80 százalékos támogatási arányt említett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik