Pénzügy

Több mint 274 millió forintot kellett visszafizetniük a kukáscégeknek túlszámlázás miatt

Jogszabálysértő díjak alkalmazása miatt 2017. első felében összesen több mint 274 millió forintot kellett visszautalniuk a szemétszállító cégeknek a fogyasztók számára. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében hangsúlyozta: a díjfelügyeleti eljárás keretében folyamatosan ellenőrzik a szemétszállítással foglalkozó cégek díjszabási gyakorlatának jogszerűségét.

A települési hulladékgyűjtést végző szolgáltatók jogszabálysértést követnek el, ha a megengedettnél nagyobb összegű számlákat állítanak ki a szolgáltatást igénybe vevő önkormányzatok, intézmények vagy ingatlantulajdonosok részére.

A jogszerűtlen díjszabást alkalmazó cégeket a MEKH határozatban szólítja fel arra, hogy a jogszabálysértő díjból származó többletbevételeik jegybanki alapkamattal növelt összegét térítsék vissza az arra jogosultaknak, a visszafizetés tényét pedig megadott határidőn belül igazolják a hivatal felé.

2017 első felében a MEKH felügyeleti eljárásainak eredményeként az érintett cégek összesen 274 699 475 forintot fizettek vissza a fogyasztóknak. A díjfelügyeleti eljárásokról szóló határozatok a MEKH honlapján érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik