Pénzügy

Egekben a panelárak, és rá is faraghatnak velük a vevők

Robbanásszerűen megnövekedett a panellakások ára az elmúlt években, különösen Budapesten, ahol egyes nagyobb alapterületű otthonokért több mint 30 millió forintot is elkérnek a felkapottabb helyeken. Elgondolkodtató azonban, hogy vajon meddig bírják ezek az épületek, és érdemes-e ennyi pénzt áldozni az ilyen ingatlanokra – írta a Portfolio.hu. Sokak szerint még 50-100 évig is bírhatják, ugyanakkor nagyon nem mindegy szerintük, hogy pontosan milyen házban vásárolunk.

A hazai házgyári épületek élettartamát az építéskor 50 évre tervezték. A nagy panelépítési láz a 60-as években indult, és a 70-80-as években érte el csúcspontját, az említett idő alatt körülbelül 800 ezer panellakás készült el. Mindez azt jelentené, hogy a panelek az eredetileg tervezett élettartamuk végéhez közelednének mára az előzetes elképzelések szerint, ami igencsak érzékenyen érinthetné a most abban élőket, és elgondolkodtathatná a most vásárlást tervezőket.

A panelek helyzete szerencsére azonban nem ennyire sötét, azóta már többen, többször is hangoztatták, hogy a korábban 50 évnek gondolt élettartam ennél jóval hosszabb lehet, akár további 50-100 évet is kibírhatnak ezek az épületek, statikailag állékonyak. Fontos, azonban megjegyezni, hogy az egyes épületek között jelentős különbségek lehetnek, míg ugyanis az elemeket 2-3 házgyár készítette, vagyis emiatt nagyon hasonlóak, a kivitelezésükben komoly eltérések lehetnek.

Bár statikailag rácáfoltak az építésükkor nekik jósolt élettartamra, a gépészeti rendszereikkel biztosan kezdeni kell valamit, ami nem kevésbé pénzbe kerülhet, ráadásul nem csak rajtunk, hanem az egész lakóközösségen múlik a megvalósításuk. Érdemes arra is rákérdezni, hogy szigetelték-e a házat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik