Pénzügy

Spóroljon 400 ezret a lakáshitelén!

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel egyik célkitűzése, hogy megkönnyítse a lakáshitelek összehasonlítását. Ennek ellenére a hitelfelvevőnek nagyon figyelmesnek kell lennie, hogy nehogy almát körtével hasonlítson össze. Az eltérés ugyanis jelentős: egy jól kiválasztott bankszámlával akár 400 ezer forinttal csökkenthető a teljes visszafizetés, amivel egy 5 éves kamatperiódusú lakáshitel hiteldíj mutatója 5,2 százalékról 4,6 százalékra zsugorodik. A Bankmonitor írása.

Míg a fogyasztóbarát lakáshitel költségei kiemelten szabályozottak a kamatfelár, a folyósítási jutalék valamint az elő- és végtörlesztési díj oldaláról, addig a számlavezetési díj tekintetében teljesen szabad terepet engednek a bankoknak. Az MNB honlapján elérhető terméktájékoztatók reprezentatív példája a THM kiszámítása során minden esetben az Alapszámlát veszi alapul (ez egy olyan számla, amit minden banknak kötelező nyújtania), ezzel szemben a bankok hirdetményei vegyes képet mutatnak.

Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert míg az Alapszámla havi számlavezetési díja 1665 forintról indul, addig szinte az összes bank kínál ennél jelentősen olcsóbb, pár száz forintos megoldást. Ez a nagyságrendileg 1000 forintot is meghaladó eltérés pedig jelentősen torzítja a hitel költségeit egyetlen számban összefoglaló, az összehasonlítás alapját képező THM mutató értékét.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a hitelfelvevő egy online kalkulátorban vagy egy bankfióki kalkulációban jelentősen kedvezőbb hitelajánlatot láthat viszont, attól függően, hogy azt milyen számlavezetési díjjal kalkulálták.

Ezért megvizsgáltuk, hogy a nagybankok közül a fogyasztóbarát lakáshitelhez ki milyen számlavezetési díjat alkalmaz az egyes tájékoztatóiban. Az FHB Bank minősített lakáshitele már július elseje óta elérhető, míg az Erste Bank ajánlata július 24-től vált értékesíthetővé.

Jól látszik, hogy mindkét esetben az MNB-s termékismertető tartalmazza a legmagasabb bankszámlavezetési költségeket (havi 1 665 forint), így a THM mutatókat. Ehhez képest a bankok által publikált hirdetményekben az Erste Bank már jelentősen kedvezőbb havi díjjal (200 Ft) számol, de még ezt is tovább lehet fokozni, ha a példában szereplő ügyfél optimálisan választ.

Az FHB Banknál az Aktív számla (199 Ft/hó), az Erste Banknál pedig a Privilégium számla (0 Ft/hó) választásával drasztikusan csökkenthető a lakáshitel teljes visszafizetése,

előbbinél 350 ezer, míg utóbbinál 400 ezer forint megtakarítást jelent a jól megválasztott bankszámla. Ennek megfelelően jelentősen csökken a lakáshitelek THM mutatója is, átlagosan 0,6 százalékponttal.

A fentiek fényében nem győzzük hangsúlyozni, hogy

mindenki kérjen személyre szabott tájékoztatást és kalkulációt,

annak érdekében, hogy eligazodjon a lakáshitelezés útvesztőjében és a lehető legtöbb hasznos információ birtokában döntsön egyik vagy másik bank lakáshitel ajánlata mellett!

Keressen rá a legjobb lakáshitelre a következő kalkulátor segítségével!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik