Pénzügy

Lubickol a forint, és újabb fordulat sem kizárt

forintarfolyam(960x640).jpg (Array)
forintarfolyam(960x640).jpg (Array)

Kedden reggel ismét remek formában volt a forint, és napközben még tovább erősödött. Júliusban több mint másfél százalékkal javult a forint az euróval szemben, így kedden már 303 alatt járt az árfolyam. Ilyen erős utoljára 2015 tavaszán volt a magyar deviza, akkor egészen 296-ig esett az euró-forint jegyzés.

A Portfolio.hu által megkérdezett szakértő szerint meglepő, hogy az euró szembetűnő erősödése mellett a forint is tudott javítani az euróval szemben. Az utóbbi egy hónapban a forint mindenkit lepipált a tágabban vett régióban, hiszen úgy tudott több mint másfél százalékot javítani, hogy közben a lengyel zloty 0,6 százalékkal gyengült, a cseh korona pedig gyakorlatilag stagnált. A török líra és a dél-afrikai rand pedig 3,5, illetve 4,5 százalékos gyengülést mutattak, mivel ezek sokkal inkább a dollárhoz kötöttek.

De lesz-e áttörés?

A mostani szint mellett lassan jogosan fel lehet tenni a kérdést, hogy jöhet-e 300 alatti forintárfolyam, amire több mint két éve nem volt példa. Ahogy említettük, 2015 tavaszán 296-ig szúrt le az euró-forint jegyzés, az előtt tartósan 2014-ben volt a lélektani határ alatt az árfolyam.

Az Equilor vezető üzletkötője szerint kulcsszinthez közelít a forint, a 303-305-ös sáv kemény támasz az árfolyamban, innen könnyen elképzelhető első körben egy korrekció, vagyis átmeneti forintgyengülés. Tartósan lefelé akkor mehetne az árfolyam, ha a 303-as támaszt át tudná törni. A következő lélektani határ pedig a 300-as.

A szakértő szerint azonban tartósan 300 alatti euróárfolyamra nem kell számítani, ha mégis tovább menne a forint, akkor a kormány vagy a jegybank is beavatkozhat. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik