Pénzügy

Eltűnhet az ital- és ételautomaták fele

Az étel- és italautomatákat üzemeltető cégek nem tudtak megállapodni a felügyelő Magyar Postával a havidíjról – írja a Magyar Nemzet.

A rendszer működtetését a posta biztosítja, így jelölte ki a kormány a törvényben. A posta havi ötezer forintért továbbítaná a forgalmi adatokat a NAV-nak, miközben a berendezések átlagos árbevétele 30-40 ezer forint.

Az online bekötéshez szükséges felügyeleti egységet decemberig kellene beszerelniük a vállalkozásoknak, erről azonban nincsenek még részletek, a bizonytalanság miatt pedig több üzemeltető a kiszálláson gondolkodik.

Agyoncsaphatja a kormány az italautomata-ágazatot
A Posta havi ötezer forintért továbbítaná a forgalmi adatokat a NAV-nak, miközben a berendezések átlagos árbevétele 30-40 ezer forint.

Szöllősi Balázs, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke a lapnak elmondta: a folyamatos egyeztetések alatt sok mindenben tudtak kompromisszumot kötni a postával, de a törvény által előírt ötezer forintos havidíjból nem tudott engedni az állami cég.

Sok gép esetében nem tudják kigazdálkodni a bevételből, ezért nem éri meg majd ezeket fenntartani, vagy legalább a duplájára kell növelni a jelenlegi árakat, de így senki sem vásárol majd belőlük

– mondta.

Magyarországon – ahol a leginkább futószalagok, gépsorok mellett található automatákból 70-80 forintos maximális áron fogy a kávé – elképzelhetetlen, hogy kigazdálkodják ezt a havidíjat – tette hozzá.

A postával a cégeknek abban sikerült megegyezniük, hogy egyelőre nem kell minden gép minden adatát megadni, elég a céggel kapcsolatos információk és a bekötni kívánt gépek darabszámának továbbítása.

30-35 ezer készülék vár a bekötésre, de a piaci szereplők félelmei szerint a változások megtizedelhetik az automatákat.

A hírek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a múlt héten további 1,44 milliárd forintos támogatást ígért a szakmának, azonban nem tudják, ki mennyit, milyen feltételekkel kaphat majd belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik