Pénzügy

Uniós bírósági döntéstől tartva egyezkednének a bankok egy ügyvéd szerint

Léhmann György azt mondta, ügyfeleit szürreális ajánlatokkal keresik meg a pénzintézetek.

Egy siófoki ügyvéd szerint „egészen szürreális” egyezségi ajánlattal jelentkeznek a bankok devizaadós ügyfeleinél azután, hogy a magyar bíróságok állásfoglalást kértek az Európai Unió bíróságától a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban. Léhmann György azt mondta a Népszavának, hogy az egyik, az OTP-vel perben álló adósnak azt írta a pénzintézet, hogy az eddig követelt 21 millió forint helyett nyolcmillióval is megelégszik.

Léhmann rámutatott: egyre több hazai bíró kívánja megvárni a perek folytatásával az európai bíróság állásfoglalását, tőle pedig azt kérik ügyfelei, kezdeményezze a végrehajtás felfüggesztését. Az ügyvéd szerint nagy a tét, ugyanis súlyos milliárdok járhatnak vissza a korábbi devizaadósoknak.

Az Európai Unió bíróságának arra kell választ adni, hogy az uniós jog szerint is elfogadható-e, ha az adósnak kell viselnie a hirtelen drasztikus árfolyamváltozásból eredő veszteségeket. A Kúria elnöke a közelmúltban úgy foglalt állást, hogy egy esetleges uniós iránymutatás ellenére is szabad keze marad a magyar bíróságoknak, de ha kell, változtatnak a hazai bírói gyakorlaton.

Az OTP kommunikációs vezetője egyébként cáfolta Léhmann Györgyöt, azt mondta, az ügyvéd által említett egyezségi ajánlat a normál ügymenetben kizárt, csak rendkívül indokolt szociális okok fennállása esetén élhet ilyen kedvezményekkel a pénzintézet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik