Pénzügy

Közel tízszeresére drágult a cigaretta Magyarországon

Húsz éve még 146 forintba került egy doboz Multifilter cigaretta. Most 1080 forintba kerül. Ráadásul tíz évvel ezelőtt történt meg a dohányosokkal, hogy – a világon egyedülálló módon (amolyan igazi hungarikumként) – a dohánygyárak egy szál cigivel lehúzták őket, és elkezdtek 20 helyett csak 19 szál cigarettát tölteni. Ennek idén januárban lett vége, visszaállt a 20 szál.

Visszatérnek a 20 szálas cigarettás dobozok
A 19 szálas csomagolási egységek gyártása 2016. december 31-én véget ért.

Szívatás nélkül azonban nem élet az élet, idén januártól a sodort dohányt használókat rövidítették meg a gyártók. 40 gramm helyett 30 gramm dohányt töltenek a zacskókba, miközben emelkedett az áruk a többlépcsős jövedékiadó-emelésnek köszönhetően.

Egy doboz Sopianae, Multifilter, Symphonia cigaretta éves fogyasztói átlagára, Ft (multifilteres, rövid, csomag) Magyarországon, 1996-2016 között.

Egészségügyi probléma

A dohányzás komoly betegségek kialakulásáért felelős. Dohányzás szempontjából az ország egyes területei és társadalmi csoportjai között is vágni lehet a különbséget:

  • a szegényebb régiónak számító Észak-Magyarországon 15 százalékkal magasabb a dohányzók aránya mint a Nyugat-Dunántúlon,
  • a 8 általánost végzettek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők között 17 százalék a különbség,
  • a férfiak jóval többen dohányoznak, mint a nők.

Egy kutatás szerint megfigyelhető, hogy hiába tiltotta ki a kormány a cigit a szórakozóhelyekről, hiába korlátozta az eladását a koncessziókhoz kötött trafikokra, és hiába magas a dohánytermékek jövedéki adója, 2009 óta alig csökkent a dohányzók száma. Sőt, a cigiző magyar tizenévesek kétszer annyian vannak, mint a cigiző tizenévesek más európai országokban. A felmérésről bővebben itt tud olvasni:

A magyar férfiak tízszer annyi alkoholt isznak, mint a nők
Az ország fele túlsúlyos, az emberek alig mozognak, viszont rengetegen cigiznek és isznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik