Pénzügy
Image of woman using a laptop

Meglepően bátran veszünk fel személyi kölcsönt

24.hu
24.hu

2017. 07. 10. 14:00

Folyamatosan bővül a piac: a hivatalos adatok szerint idén áprilisban 22,4 milliárd forintra rúgott az új személyi kölcsönök összege, ami éves összevetésben 36 százalékos növekedést jelent. A K&H ügyfelei leggyakrabban lakásfelújításra, autóvásárlásra és adósságrendezésre, tehát a meglévő hiteleik kiváltására fordítják a pénzt. Az átlagos hitelösszeg pedig 1,14 millió forintra rúg. A bank a személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a meglévő ügyfelei egy részének online is lehetővé teszi az igénylést egészen a folyósításig, fióki ügyintézés nélkül. A pénzintézet szerint az idén a személyi kölcsönök piacán egyre fokozottabb lesz a verseny, és idén 15 százalékos növekedés várható.
Korábban a témában:

Bár a lakosság még mindig óvatosnak tekinthető a hitelfelvétel szempontjából, mind a jelzáloghitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piaca elindult az emelkedőn. Az MNB adatai szerint a teljes magyar piacon idén áprilisban például 22,4 milliárd forint értékben folyósítottak személyi kölcsönöket a bankok. Ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A növekedés részben a kamatok mérséklődésének köszönhető, a személyi kölcsönök átlagos piaci kamata ugyanis idén áprilisban 15,46 százalékos volt, ami közel 2 százalékpontos csökkenést jelent éves szinten.

A bank hangsúlyozza, hogy a piaci átlagkamatok csökkenésével párhuzamosan a személyi kölcsönök kamatát is jelentősen levitték idén januárban, így ezek a termékeik már 7,99 százalékos kamattól is elérhetőek. A kamatmérséklés eredményeként egy 5 éves, 1 millió forintos személyi kölcsönnél ez több mint 10 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőt jelent az ügyfeleknek – emelte ki a bank lakossági értékesítési igazgatója, Rajna Gábor. 2015-ben 10,3 milliárd forint értékben folyósítottak személyi hitelt az ügyfeleknek, míg 2016-ban ez az összeg már 14 milliárd forintra rúgott, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent.

Arra számítanak, hogy a növekedés idén is folytatódik. Meglévő ügyfeleik ráadásul már online is intézhetik a személyikölcsön-igénylést. Pozitív hitelbírálat esetén 2 napon belül folyósítják a hitelt a bankok, anélkül, hogy az ügyfélnek be kellene mennie valamelyik bankfiókba.

Azt azért nem árt tudni, hogy azok az ügyfelek kaphatnak online személyi kölcsönt, akik nem szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben, sem aktív, sem pedig passzív minősítéssel. Rajna Gábor kiemelte: Az online igénylés egyre népszerűbbé válik, mivel kényelmes az ügyfelek számára. Érdekes, hogy az online igénylők gyakorta késő éjszaka, esetleg kora reggel élnek ezzel a lehetőséggel, és sok esetben pár órán belül már folyósításra is kerül a hitelösszeg – tette hozzá.

A lakásfelújítás és az autóvásárlás a legnépszerűbb hitelcél

A bank adatai szerint idén áprilisig a személyi kölcsönöknél az átlagos hitelösszeg meghaladta az 1 millió forintot, a futamidő pedig jellemzően 5 év volt. A bank szerint a személyikölcsön-igénylők körében a három legnépszerűbb hitelcél az ingatlanfelújítás, az autóvásárlás, illetve a korábbi hitelek kiváltása. Felújításra az ügyfelek 26 százaléka, autóvásárlásra 30 százalék, hitelkiváltásra pedig 21 százalék igényel pénzt. A személyi kölcsönnél a tavaszi és a nyári a legerősebb időszak, ekkor igénylik a legtöbbet belőle.

Rajna Gábor a bank lakossági hitelezésre vonatkozó prognózisát ismertetve azt mondta, hogy az idén tovább folytatódhat a lakossági hitelpiac növekedése. A jelenlegi kilátások szerint 2017-ben éves szinten két számjegyű, 15 százalékos bővülés várható a személyi kölcsönök esetében. A szakember arra számít, hogy ebben a szegmensben a háztartások javuló jövedelmi helyzete, a nettó reálbérek emelkedése miatt fokozódik majd a bankok közötti verseny. Ennek keretében a személyi kölcsönök kamata is mérséklődhet, és egyre személyre szabottabb feltételek jelenhetnek meg a piacon, a hitelfelvétel pedig még kényelmesebbé, gyorsabbá válhat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.