Pénzügy

Egyszer nem elég, évente kell adatot egyeztetni a feltöltős mobiloknál

internet-bankolas(210x140)(3).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )
internet-bankolas(210x140)(3).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )

Már csak néhány nap, és elnémulhat a kártyás mobilok egy része. Mármint azoké, akik nem regisztrálnak június 30-ig, vagyis nem adják meg személyes adataikat.

Aki fellélegzett, hogy már túl van a regisztráción, annak sem árt tudni: ez az egész évente megismétlődik majd – hívja fel a figyelmet az Azénpénzem.hu. Az NMHH tájékoztatása szerint ugyanis ha az adategyeztetés sikeres, akkor az előfizetőnek legközelebb a nyilatkozattételhez képest egy év múlva kell majd ismét egyeztetnie adatait a szolgáltatóval.

Néhány konkrét tapasztalat alapján azt tanácsolják mindenkinek, ha az adategyeztetés sikeres bejezéséről nem érkezett semmilyen visszajelzés, inkább ne dőljön még hátra. Előfordult ugyanis, hogy a már regisztrált mobilok is azonosítatlanként szerepeltek a rendszerben.

Időt kérnek

Írnak arról is, hogy a Telenor és a Telekom szerint sem fogja tudni mindenki regisztráltatni a telefonját – ehhez több időre lenne szükség.

Adategyeztetés híján pedig kötelező lekapcsolni a feltöltős SIM-kártyákat. A Telenor azonban biztosítja ügyfelei számára, hogy új szerződéssel 60 napon belül ezt követően is visszakapják a korábbi hívószámukat és egyenlegüket.

Hatvan napon túl az egyenleg már nem állítható vissza, de 2018. február 28-ig a hívószámot még vissza tudják adni.A Magyar Telekom Domino ügyfelei a június 30. után kötött előfizetői szerződésükhöz visszakaphatják korábbi hívószámukat és fennmaradt egyenlegüket, abban az esetben is, ha elmulasztják az adategyeztetést. A Magyar Telekom és a Vodafone erre a hétre ígért tájékoztatást a határidőn túli egyeztetésekkel kapcsolatban.

A Vodafone az év végéig, a Telenor pedig októberig vagy legalább szeptemberig javasolta meghosszabbítani az adategyeztetésre nyitva álló időszakot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közölte: a határidő esetleges meghosszabbítása a törvényalkotó feladata, de a hatóságnak nincs tudomása arról, hogy ilyen intézkedés készülne.

Aki még nem regisztrált, az itt megtalálja, melyik szolgáltatónál hogyan működik a dolog:

Ha nem figyel erre, simán megszűnhet feltöltőkártyás előfizetése
Így végezheti el a kötelező adategyeztetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik