Pénzügy

Mától mindenki adatait elkérheti a Posta csekkfeladáskor

A pénzmosás elleni törvényre hivatkozva hétfőtől mindenkitől elkérik a postahivatalokban a személyi igazolványát és lakcím kártyáját, ha csekket ad fel – írja a napi.hu.

A kötelezőnek mondott adatszolgáltatás június 26-ától lépett életbe, de a Posta előzetes figyelmeztetést nem adott ki erről hivatalos fórumokon.

A lap újságírójának az egyik postai dolgozó arról beszélt, a csekkeket mostantól csak akkor tudják elküldeni, ha az adatokat a feladó megadja. Mint mondta, az ügyfelek ezzel is segítik a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet.

A napi.hu megkereste kérdéseivel a Magyar Postát, de idáig nem kaptak választ.

A törvény

A 2017. évi LIII. törvény, azaz a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló szabályozás alapján hétfőtől a hárommillió-hatszázezer forintot el nem érő ügyleti megbízás teljesítésekor a postai szolgáltató az azonosításnál köteles rögzíteni természetes személy esetén a családi és utónevet, valamint a születési helyet, időt, a jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet ügyfél esetében a nevét, rövidített nevét, valamint a székhelyének, külföldi székhelyű vállalkozás esetén – amennyiben ilyennel rendelkezik – a magyarországi fióktelepének címét.

 

Az ügylet esetén pedig a megbízás tárgyát és összegét köteles rögzíteni, tovább kérheti meghatározott okiratok bemutatását: ez magyar állampolgár esetében a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát, külföldinél úti okmányát vagy személyazonosító igazolványát jelenti.

A hvg.hu ugyanakkor a posta honlapján megtalálható hirdetményre hivatkozva később arról írt, hogy minden belföldi postautalványnál összeghatártól függetlenül ellenőrizni kell a feladó kilétét, ám később a kivételek között részletezi a hirdetmény, hogy azok a csekkek, amelyeken az “M” rövidítés szerepel (mentes), nem tartoznak a szabály hatálya alá, az “FM” (azaz feltételesen mentes) csekkek pedig 300 ezer forintig nem ellenőrzés-kötelesek.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a közüzemi számlák és ahhoz hasonló csekkek az FM kategóriába tartoznak.

FRISS

Megszólalt a Posta: nem minden csekkbefizetésnél kérik el az adatokat
Csak néhány speciális esetben kell majd magunkkal vinni a személyi igazolványt illetve lakcímkártyát a postára.

(kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik