Pénzügy

Döbbenet: a magyarnak sosem elég a készpénzből

keszpenzfelvetel(210x140)(4).jpg (bankautomata, )
keszpenzfelvetel(210x140)(4).jpg (bankautomata, )

Magyarországon valami egészen furcsa folyamat zajlik, teljesen megváltoztak a lakosság készpénztartási szokásai, és egyre újabb és újabb csúcsokat döntenek a mennyiségi adatok – írja az Azénpénzem.hu a Magyar Nemzeti Bank elemzésére hivatkozva.

Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott.

A májusi előzetes adatok (ez a legfrissebb szám) szerint a Magyarországon forgalomban levő készpénz mennyisége az előző hónaphoz képest ismét nőtt. A teljes összeg már megközelítette a 4730 milliárd forintot. De mostanában legalább a növekedés üteme némiképp lanyhult.

Egyre drágább a pénz
A korábbi évek többszörösét költi a jegybank érme- és bankjegygyártásra.

Az elemzésből az is kiderül, hogy az Európai Unión belül kiugróan magas a készpénztartás aránya a pénzeszközökön (a készpénz és a bankbetétek együttesén) belül a hazai háztartásoknál. Az MNB azonban azt is hangsúlyozza, hogy a magyar GDP-arányos, illetve egy főre jutó készpénzmennyiség nem kirívó.

A tanulmány szerint a díjmentes készpénzfelvétel lehetősége (aki nyilatkozatot tesz bankjánál, havonta legfeljebb két részletben 150 ezer forintot vehet fel költségmentesen) változtatta meg a készpénzfelvételi szokásokat: a tranzakciók száma csökkent, a bankkártyával felvett készpénz értéke viszont évről-évre nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik