Pénzügy

Eltörölték a késedelmi kamatnál a kerekítést

Februárban írtunk róla, mennyire fura, hogy  az adózással összefüggő késedelmi- és önellenőrzési pótlék  számításánál megmaradt egy régi, még azokból az időkből származó szabály, amikor kézzel (számológéppel) számolták ki a kamatot, és nem mellesleg az alapkamat is jóval magasabb volt. Ennek lényege, hogy három tizedes után le kell vágni a napi pótlék összegét. int jeleztük, ez azzal járhat együtt, hogy a NAV kevesebb pótlékot szed be, mintha nem lenne a kerekítési szabály.

Hogy ez a cikk keltette fel a jogalkotó figyelmét, vagy amúgy is tervezték a változtatást, azt nem tudjuk. Mindenesetre a jövő évi adócsomaghoz elfogadott, a részletes vitát lezáró módosító javaslat (amit az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága jegyez) változást jelez a pótlékszámításnál:

A késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része, a napi pótlék mértékének meghatározása során kerekítést nem kell alkalmazni.

Az adócsomagot ezzel a módosítással együtt kedden el is fogadta a parlament, ezért jövőre már nem kell majd kerekíteni. Így egyértelműbb lehet a pótlékszámítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik