Pénzügy

Péter még sosem örült ennyire felesége makacsságának

Tél volt, a családfő éppen munka nélkül, amikor egy véletlen ballépés miatt betört a méregdrága thermoüveg. Egyetlen szerencséjük volt a szerencsétlenségben.

Péteréknek három gyerekük van, 12 éve költöztek be családi házukba, ami már régi vágyuk volt. Kölcsönt is kellett felvenniük, hogy meg tudják vásárolni az ingatlant, amihez a férfi cége biztosított kamatmentes hitelt. Szerencsésnek érezték magukat. A hitelük mellé pedig, ahogy ez elvárás, lakásbiztosítást is kellett kötniük. Szépen éltek.

Baj akkor lett, mikor pár évvel később felmondtak a férfinak. Utána ugyanis sehogy sem talált állást. A felmondással ráadásul a hitel átváltozott piaci kamatozásúvá, amit mint kiderült, már nem tudtak fizetni. Ezért Péter végkielégítését és az összes megtakarításukat beáldozva elszámoltak a kölcsönnel.

Pont ekkoriban volt a lakásbiztosításuk évfordulója is, Péter pedig erősen hajlott rá, hogy azt is felmondják, hogy eggyel kevesebb fizetendő legyen. A felesége azonban ebbe nem ment bele. Azt hajtogatta, ha valami baj történik, mondjuk jön egy nagyobb vihar, és leviszi a házuk tetejéről a cserepet, akkor mihez kezdenek biztosítás nélkül? Nem véletlenül hozta fel pont ezt a példát, ugyanis az utca végén lévő házról éppen nem sokkal korábban bontotta le a palát egy szélvihar. És egy darabig még úgy állt kopaszon, mert biztosítás híján nem volt miből megcsináltatniuk a tulajoknak. Végül a férj beadta a derekát – a biztosítás maradt.

Péter aztán is hiába pályázott, továbbra sem kapott állást – egyre jobban el volt keseredve, mert a kis család nehezen jött ki a felesége keresményéből. Húzták a nadrágszíjat, amennyire csak lehetett, közben ügyelve rá, hogy a gyerekek minél kevesebbet vegyenek észre az egészből. És rettegtek minden váratlan kiadástól.

Nagy sokára a férfit végre behívták állásinterjúra. Reggel izgatottan készülődött, hogy induljon. Éppen a kocsiról seperte le a havat, amikor a macska a lába alá került, ami az állat jó szokása. Péter nem akarta rálépni a cirmosra, de emiatt elveszítette az egyensúlyát, és nekiesett a ház falának. A kezében lévő hóseprő kefével pedig estében véletlenül betörte a thermoablak külső üvegét. És a belső is megrepedt. A felesége bentről rémülten nézett rá – az volt az arcára írva: Na még csak ez hiányzott! A gyerekek is rögtön abbahagyták a visongást. Péter meg csak állt, mint aki nem hiszi el, hogy ez is vele történik.

Abban egyetértettek, hogy az ablak nem maradhat törötten a tél közepén, de amikor utánakérdeztek, mennyibe kerül az üvegcsere, mindketten kétségbe estek. Ekkor jutott a felesége eszébe a biztosítás, amit a javaslatára megtartottak. Előkereste a kötvényt, és telefonált.

A biztosító kárfelmérője hamarosan kijött, kikérdezte őket, hogyan történt a baleset, és felvette a jegyzőkönyvet. Sőt, ajánlott egy mesterembert, aki már másnap érkezett egy társával. Szakszerűen megoldották az üvegcserét, a biztosítóval pedig rendezték az anyagiakat.

Este, amikor már lefektették a gyerekeket, átbeszélték a történteket.Péter ekkor elismerte: néha jó, hogy a felesége olyan makacs, mint amikor rábeszélte, hogy ne mondják fel a biztosítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik