Pénzügy

Visszájára fordult a magyar rezsicsökkentés

Szinte valamennyi mutatóban jelentősen romlott a hazai lakossági rezsi európai helyezése – idézi a Népszava az Eurostat közelmúltban napvilágra került adatainak részletesebb elemzését.

A legkisebb fogyasztási sávban a magyar gázár a 4. helyről a 7. helyre esett vissza, 30, illetve 31 állam sorában. Ugyanezen kategória vásárlóerőhöz viszonyított rangsorában 28-ból a 4.-ről az 5. helyre estünk vissza. E sávban a magyar gázár euróban nézve 3 százalékos csökkenést mutat, ami a 8. legrosszabb adat.

Az “ultraliberális” ármegállapítású Egyesült Királyságban például egy év alatt 25 százalékos gázáresés látszik. A környékünkön, így Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban és Szerbiában például egy év alatt 20-30 százalékos lakossági gázárcsökkenést mutattak ki.

Orbán is tudja, hogy fenntarthatatlan a rezsicsökkentés
Orbán Viktor szerint az EU támadást indított a rezsicsökkentés és annak nyertesei, a magyar családok ellen. Energiapiaci szakértők szerint a kormányfő csúsztat.

 

Szakértők a visszaesést azzal magyarázzák, hogy míg más államokban érvényesítették a lakossági rezsiben a nemzetközi gáz- és olajtőzsdék zuhanását, addig Magyarországon ez elmaradt. Mindez mögött az állhat, hogy a 2013-as rezsicsökkentés óta, illetve hatására a hazai energiaipar jó része átkerült az állam tulajdonába, amiből az Orbán-kabinet már nem kíván hasznot kivonni, írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik