pintér sándor (Array)
Pénzügy

Versenytárs nélkül nyert újabb közbeszerzést Pintér volt cége

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 05. 18. 11:13

Többek között a Bálna épületét fogják őrizni.
Korábban a témában:

Újabb értékes, nettó 654 millió forint keretösszegű közbeszerzést nyert el Pintér Sándor belügyminiszter egykori vállalata, a Pajzs 07 – olvastuk az Európai Közbeszerzési Értesítő hirdetményében.

A cég egyedüli pályázóként kapott két évre szóló őrzési megbízást a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.-től. Többek között a Bálna épületét fogják őrizni.

A Pajzs 07 Zrt. tulajdonosa a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) nevű védelmi cég, amelyet egészen a 2010-es választásokig Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter tulajdonolt. A kormányváltás után az addig is a piac meghatározó szereplőjének számító CBSZ több állami megbízást is kapott, köztük a Magyar Villamos Művektől, a Magyar Fejlesztési Banktól, a Szerencsejáték Zrt.-től, a Terror Háza Múzeumtól, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságtól és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől.

Pintér a bizalmi embereinek adta el a cégcsoportját

Ezt a jól menő CBSZ-et adta el Pintér Sándor a választások előtt egy Prostasia Zrt. nevű cégnek, amelyet 2010 januárjában alapítottak ötmillió forintos jegyzett tőkével. A Prostasia akkori tulajdonosa egy Kántor Tibor nevű férfi volt, aki Pintér közvetlen munkatársaként a CBSZ igazgatósági tagja volt egy időben. A Prostasia jelenlegi tulajdonosai (2016-tól) Tölgyesi Vilmos és Szabó Péter, akik szintén Pintér közvetlen munkatársai, a CBSZ igazgatósági tagjai voltak – az Opten céginformációs rendszere szerint.

A cégcsoport cégei korábban úgy nyertek közbeszerzési pályázatokat, hogy voltak nála alacsonyabb összegű ajánlatok is. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő közbeszerzési pályázatán például a hirdetmény szerint a CBSZ adta be a legdrágább ajánlatot, amelyet a vagyonkezelő szerint végül azért fogadtak el, mert az értékelés során az összes többi ajánlat érvénytelennek bizonyult. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által kiírt közbeszerzést is úgy nyerte meg a CBSZ, hogy az eljárásból kizártak három olyan pályázót, amelyek a fürdőcég szerint “kirívóan olcsó” ajánlatokat adtak be, írta annak idején az Origo.

A mostani közbeszerzésen a Pajzs mellett más cég már nem adott be ajánlatot, így egyedüli ajánlattevőként nyertek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.